Na vsebino

Cvetna nedelja

Danes je zadnja nedelja pred veliko nočjo in predstavlja uvod v veliki teden, imenuje se cvetnica ali cvetna nedelja. To je dan, ko se blagoslavlja cvetje in se kristjani spominjamo zadnjih dni Jezusovega življenja. K sveti maši, kjer se bere tudi pasijon o Jezusovem trpljenju, prinesemo butare, to je v šope povezano pomladansko zelenje, kar pa letos zaradi epidemije COVID-19 ni možno.

Gre za krščanski praznik, ki ga praznujemo v spomin na lomljene palmove veje, oljčne vejice in cvetje, s katerim so ljudje pozdravljali Jezusa Kristusa, ter jih v obliki preproge postlali predenj ob njegovem prihodu v Jeruzalem, kamor je prijahal na oslu in doživel navdušujoč sprejem množice.

Obredi cvetne nedelje, zlasti procesija z zelenjem in branje evangeljskega poročila o Jezusovem trpljenju (pasijon), izvirajo iz bogoslužnih navad jeruzalemske Cerkve, ki so poznane in opisane že v 4. stoletju. Tradicija blagoslavljanja zelenja se je začela pojavljati v 7. stoletju. Po vzorcu jeruzalemskega bogoslužja so urejeni tudi sedanji obredi, ki so bili prenovljeni med t. i. liturgičnim gibanjem v letih 1951–1955, dokončno obliko pa so dobili po drugem vatikanskem cerkvenem zboru (1962–1965).

Lepo in zdravo cvetno nedeljo želim vsem!

Vir: Dom na Mirni gori

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj