Na vsebino

Dan gasilca GZ Črnomelj 2019

V kulturnem domu Črnomelj je včeraj potekala prireditev z naslovom Dan gasilcev GZ Črnomelj 2019.

Povezovalec programa Tadej Fink je prireditev pričel tako: "Gasilke in gasilci GZ Črnomelj se poleg bolj operativno naravnanih aktivnosti v mesecu požarnega varstva zbirajo v oktobru na praznični prireditvi poimenovani "Dan gasilcev GZ Črnomelj". V letošnjem letu, ki je praznično leto za slovenske gasilce, saj je celo leto obarvano s praznovanjem 150-letnice gasilstva na slovenskem, so se tudi v GZ Črnomelj odločili, da tako kot 22 let do sedaj, praznujejo svoj "Dan gasilcev GZ Črnomelj".

Na dnevu gasilcev opozorijo na dosežke v minulem letu, podelijo posebna priznanj GZ Črnomelj in se navsezadnje srečajo z gasilci iz GZ Črnomelj, kakor tudi z gasilci iz sosednjih in prijateljskih GZ. Letošnji "Dan gasilca" sovpada z dnevom ustanovitve belokranjske gasilske zveze, predhodnice GZ Črnomelj, ki je bila ustanovljena 13.10.1912, tako, da danes obeležujemo tudi 107 letnico GZ Črnomelj.

Prijetno je gledati vso to množico gasilcev, ki se je zbrala, da počasti pomen današnjega dneva. To je vaš dan, dragi gasilci in veseli smo vsakega posameznika, naših najmlajših gasilcev, članic, članov in veteranov ter seveda gostov."

Sledila sta nagovora predsednika GZ Črnomelj tov. Borisa Kambiča in predstavnika GZ Slovenije tov. Rudija Kofalta, nakar je sledil govor slavnostnega govornika župana Občine Črnomelj, g. Andreja Kavška, ki je poudaril pomen gasilcev, saj so gasilci jedro požarnega varstva v občini, sestavni del sil za zaščito in reševanje, ki se vedno trudijo upravičiti zaupanje občanov.

Med prireditvijo so bile podeljene listine o zaključku tečaja operativni gasilec ter posebna priznanja GZ Črnomelj, in sicer:
- bronasti znak tekmovalni ekipi starejših učencev (Nejc Vlahovič, Nik Vrščaj, Ana Benec, Luka Domitrovič) iz Društva mladi gasilec Osnovne
šole Loka Črnomelj
- bronasti znak tekmovalni ekipi starejših učencev (Sara Absec, Špela Šterk, Anja Grahek) iz Društva mladi gasilec Osnovne šole Loka
Črnomelj
- srebrni znak tekmovalni ekipi PIONIRJI PGD PETROVA VAS
- srebrni znak tekmovalni ekipi PIONIRJI PGD TRIBUČE
- srebrni znak tekmovalni ekipi PIONIRJI PGD Dragatuš
- srebrni znak tekmovalni ekipi PIONIRKE PGD Petrova vas
- srebrni znak tekmovalni ekipi MLADINCI PGD Dragatuš
- srebrni znak tekmovalni ekipi MLADINKE PGD Petrova vas
- srebrni znak tekmovalni ekipi ČLANICE A PGD Vranoviči
- srebrni znak tekmovalni ekipi ČLANICE B PGD Vranoviči
- srebrni znak tekmovalni ekipi STAREJŠE GASILKE PGD Butoraj
- srebrni znak tekmovalni ekipi STAREJŠE GASILKE PGD Petrova vas
- RDEČI KRIŽEC članici PGD Vranoviči tov. Renati Kambič
- MODRI KRIŽEC predsedniku PGD Zapudje tov. ANTONU JURŠAKU

"Priznanje, zahvala, medalja, morda pa tudi nič. Kljub temu predanost gasilskega tovariša ne pojenja, vztraja v reševanju in nudenju pomoči, ko jo človek potrebuje. Skrbi za opremo, se usposablja, navdušuje mladino za delo gasilca. Ta spoznanja so bila povod, da se je pred leti vodstvo GZ Črnomelj, odločilo podeljevati posebna priznanja GZ posameznikom, društvom in organizacijam, ki s svojim dolgoletnim delom in pomočjo pripomorejo k boljšim rezultatom in pogojem dela" je povedal povezovalec programa in predsednik GZ, tov. Boris Kambič in poveljnik GZ, tov. Jože Vrščaj sta podelila najvišja priznanja GZ za leto 2019:
- Posebno priznanje GZ Črnomelj NAJBOLJŠA ENOTA tekmovalni enoti ČLANICE B, PGD Vranoviči
- Posebno priznanje KAPLJA DOBROTE g. Borisu Babiču
- Posebno priznanje GZ Črnomelj PLAKETO GZ ČRNOMELJ BRANKU KUZMA članu PGD Dragatuš

V zahvalo za dolgoletno neumorno delo na področju gasilstva v občini, kar smemo poimenovati “za življenjsko delo pri opravljanju javne gasilske službe” najvišje posebno priznanje zlati plamen pa je bilo podeljeno gasilskemu tovarišu ANTONU PLANINCU, članu PGD Črnomelj.

Povezovalec programa je povedal: "Od leta 1990 do leta 2007 je bil poveljnik društva. Pod njegovim vodstvom se je povečal in posodobil vozni park, društvo je bilo imenovano v osrednjo občinsko enoto, razvrščeno v IV. kategorijo, operativno enoto PGD Črnomelj pa je postavil na slovenski gasilski zemljevid. Vlada RS je društvo imenovala v enoto posebnega pomena (izvajanje zaščite in reševanja ob nesrečah z nevarno snovjo in nesrečah v cestnem prometu). Leta 2005 je postal regijski poveljnik, funkcijo je opravljal do leta 2018. Bil je član poveljstva in član UO GZS. Leta 2004 je postal visoki gasilski častnik in prvi gasilec s takšnim činom v Beli krajini. Bil je tajnik GZ Črnomelj ter poveljnik Občinskega štaba CZ Črnomelj.
Poskrbel je, da je društvo imelo urejen in z zakonodajo skladen Statut ter za svoje delovanje potrebne pravilnike. Zbral je kroniko društva in bil prisoten pri vseh večjih z gasilstvom povezanih dogodkih. Za Toneta je bilo pomembno, da društvo deluje organizirano, profesionalno in v skladu z modernimi smernicami.
S svojim znanjem in delom je Anton Planinc večkrat pomagal tudi izven meja domače zveze. Leta 2006 je sodeloval v enoti GZ na požaru na Krasu -Trstelj; 2007 v enoti GZ pri sanaciji neurja v Železnikih; 2010 v enoti GZ pri sanaciji poplav v Ljubljani; 2012 na požaru Črni Kal in leta 2014 pri žledolomu Logatec.
Je prejemnik odlikovanja za posebne zasluge, priznanja Matevža Haceta, Plakete civilne zaščite, prejemnik jubilejnih plaket GZ Črnomelj, GZ Semič in GZ Metlika v skoraj pol stoletja trajajočem delu na področju operative je za udeležbo na več kot 500 intervencijah prejel priznanje Red junaka kot najvišjega operativnega priznanja PGD Črnomelj in najvišje priznanje PGD Črnomelj Zlati plat zvona.
Tone, po srcu gasilec, po naravi perfekcionist nas zna večkrat opozoriti na to in ono stvar, ki bi se jo dalo narediti drugače, bolje. Naj gre za izvoz na intervencijo, razvrščanje na raznih slovesnostih, protokol na prireditvah, urejenost in pravilnost dokumentov društva ali za pospravljanje garaže. S svojim strmenjem k popolnosti, in čim višjemu nivoju znanja je sploh v letih svojega poveljevanja v PGD Črnomelj usposobljenost operativne enote pripeljal na zavidljivo raven. S svojim pogledom na gasilstvo je bil v tistem obdobju v koraku s časom ali celo pred njim. Pri nas gasilcih je večkrat pustil in še pusti vtis mogoče pretirano strogega učitelja, a pogled nazaj jasno pove, da Tone vse to počne za dobrobit gasilstva, saj enako ali še več v prvi vrsti zahteva od sebe samega."

V kulturnem programu letošnje prireditve "Dan gasilca GZ Črnomelj" so nastopili folklorniki Folklorne skupine društva upokojencev Vinica in vokalna skupina Devojke OŠ Milke Šobar Nataše Črnomelj.

Vir: GZ Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj