Na vsebino

Delavnica kulinarična priprava mesa drobnice

V okviru projekta CLLD – sodelovanje različnih LAS skupin - »Novi izzivi slovenske drobnice« je Javni zavod Krajinski park Kolpa (za partnerja RC Novo mesto) v ponedeljek 25. novembra izvedel še zadnjo v seriji delavnic – razsek in konfekcioniranje jagnječjega trupa ter priprava jedi. Na turistični kmetiji Žagar v Damlju so nam prijazno ponudili potrebne prostore in opremo, tako da je več kot 25 udeležencev delavnice lahko opazovalo strokovnjaka pri delu in na koncu tudi pokušalo vrhunske jedi, pripravljene pred njihovimi očmi.

Mag. Jože Zalar, predavatelj na Višji šoli za gostinstvo in turizem Bled je v uvodnem predavanju in temeljiti predstavitvi postopkov prikazal praktične postopke razseka ovčjega trupa in priprave različnih jedi iz vseh delov trupa drobnice. V pogovoru z udeleženci je tudi podrobno obrazložil vse pomembne korake priprave posameznih kosov za družinsko uporabo ali za potrebe kmečkih turizmov. Pozornost je bila namenjena samemu opozorilu ustrezne prehrane živali, zakola, ki predstavlja najmanj stresa ter čistemu delu pri izkoževanju živali ter zorenju klavnih trupov in konfekcioniranih delov mesa. Da se da iz vsakega dela klavnega trupa drobnice pripraviti okusno jed pa smo pred koncem delavnice ugotovili vsi. Pokušali smo jagnječjo juho, zarebrnice, medaljone, zrezke, nabodala, rebrca… Čeprav so na delavnici sodelovali bolj ali manj prepričani uporabniki mesa drobnice, pa so si bili vsi edini, da so se veliko naučili in zagotovo jedli najboljšo jagnjetino, pripravljeno na toliko različnih načinov.

Seveda to ne pomeni, da bomo v Beli krajini prenehali s peko povsod poznanega belokranjskega jagenjčka na ražnju, a namen delavnice je bil prikazati možnost uporabe tega odličnega mesa v vrhunski gostinski ponudbi naših kmečkih turizmov in gostiln, ter vsakodnevni uporabi v domači kuhinji. Zelo veseli smo bili številne udeležbe najodgovornejših za šolsko prehrano iz obeh osnovnih šol na območju parka (OŠ Stari trg in OŠ Vinica), ob neki drugi priložnosti pa se nam bodo zagotovo pridružili tudi drugi javni zavodi. Še zanimivost: ministrstvo, pristojno za šolstvo v svojih navodilih priporoča 2-3 X na teden kosilo, ki naj bi vsebovalo govedino in jagnjetino. Kolikokrat se z mesom drobnice srečajo naši osnovnošolci in srednješolci v šolski prehrani?

Belokranjski kmetje vzdržujejo pomemben stalež plemenskih ovc in koz – dobrih 9.000 živali, ki dajo letno skoraj dvakrat toliko potomcev (na nivoju države stalež presega 120.000 živali).

Uporaba tega odličnega mesa v javnih obratih bi pomenila podporo sektorju (reja drobnice), ki je tudi najzaslužnejši, da se naše košenice, steljniki, travniki, sadovnjaki… (še)niso zarasli. Kulturna krajina kot jo poznamo danes bi bila brez paše drobnice videti povsem drugače. Namen projekta pa je predvsem vzpodbuditi lokalno potrošnjo – uporabo surovin od dobaviteljev iz našega okolja. Torej čim manj prevoženih kilometrov za transport živila, ter minimalna potrošnja za zmrzovanje. Pomembna pa je tudi uporaba izdelkov mesa in mleka avtohtonih živali; saj bomo izjemno bogastvo živalskih genov (najbogatejše prav pri drobnici), ki so jih naši predniki ohranjali stoletja, lahko prepustili kot dediščino tudi našim potomcem. Seveda le, če bomo uporabljali proizvode teh živali. Angleški pregovor pravi: »Use it, or loose it« ali v prostem prevodu po naše: »če jih ne bomo uporabljali jih bomo izgubili«.

Kaj pa Vi, … kdaj ste imeli jagnjetino iz slovenskih pašnikov zadnjič na krožniku?

Delavnica je bila za udeležence brezplačna, saj je projekt sofinanciran s sredstvi Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja – Evropa investira v podeželje. S tem se je projektno delo na terenu tudi zaključilo. Sledi še izdaja brošure. Hvala ekipi RC Novo mesto, ki je omogočila sodelovanje Belokranjcev v tem vseslovenskem projektu.

Vir: KP Kolpa

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj