Včeraj smo v sklopu Medgeneracijskega vrta pripravili delavnico orientalskega plesa, kjer je Ivana Paun, predsednica plesnega društva Arabeska, govorila o zgodovini tega plesa, raznih stilih in pokazala nekaj plesnih elementov.

Udeleženci so na delavnici spoznali izvor orientalskega plesa in kako je prispel v Slovenijo. Predstavljen je bil spekter plesnih stilov, ki so se razvijali skozi zgodovino: od folklornih stilov vse do sodobnega stila tribal fusion. Udeleženci so na delavnici lahko zvedeli zanimiva dejstva. Na primer, kljub temu, da orientalski ples v Sloveniji obstaja šele 30 let, so slovenske plesalke ene izmed najboljših plesalk na svetu. Na delavnici smo odstranili stereotipe in predsodke do orientalskega plesa in začutili resničen pomen orientalskega plesa, zaradi katerega toliko žensk pleše po celem svetu.

Za konec so si vsi udeleženci nadeli rutke s cekinčki, z Ivano zaplesali na orientalsko glasbo in preizkusili razne plesne rekvizite, ki se uporabljajo tako pri folklori kot pri sodobnih stilih orientalskega plesa.

Medgeneracijski vrt je skupni projekt Zavoda za izobraževanje in kulturo Črnomelj, Knjižnice Črnomelj in Mladinskega centra BIT. Skupni projekt je financiran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.