Na vsebino

Dinamična izložba Narejeno v Beli krajini ima novo vsebino

Na ogled so orodja, s katerimi so Adlešičani na ta dan izdelovali KONOPLJIN ŠTRIK in izdelki iz konoplje, ki jih v Beli krajini lahko tudi kupite.

Spletanje štrika je bila lepa in družabna navada, ki je danes prav malo poznana. Najprej je bilo treba »spresti« osnovo (za mezinec debelo »nit«) in po navadi je to bilo moško delo, saj so ženske pospešeno predle tanko (laneno ali konopljino) nit za tkanje platna.

Na pustni torek, ali po Adlêšičko - mesopust, so vaščani pripravili orodje in raztegnili konopljine niti na najbolj ravnem delu vasi. Vsak je prinesel svojo surovino, nato pa so s pomočjo sicer zelo enostavnega orodja spletali štrik (ki pa včasih tudi ni ratal…) za vsakega posebej.

V prvi fazi se združujejo po tri osnovne niti, v drugi fazi po tri trojne niti in če ni bilo preveč dobre volje (beri: pijače…) je vsak odšel domov s svojim štrikom. Potrebovali so ga za povezovanje vozov, ko so domov vozili seno, steljo, pa tudi za razna škripčevja ter pomoč v gozdu.

Mesopust je zadnja priložnost za zabavo in uživanje mesa pred 40 dnevnim postom (sv. korizmo), zato so si vinca in dobrot dodobra privoščili.

Nazadnje smo konopljin štrik predli v Rimu, na domačiji Raztresen, v okviru projekta Kolpa eko etno, dobro desetletje pred tem pa so ga spletali Vrhovčani. Obakrat pod mentorstvom Ivana Veseliča – Hotujca iz Vrhovcev.

In da ne bo dvoma – vse nastaja iz doma pridelane INDUSTRIJSKE KONOPLJE.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj