Na vsebino

Do polletja realizirali le četrtino načrtovanih odhodkov

Foto: Občina Črnomelj
Foto: Občina Črnomelj

Občina Črnomelj je v prvi polovici letošnjega leta realizirala za dobro tretjino načrtovanih prihodkov, ki so letos predvideni v višini 19,7 milijona evrov in za slabo četrtino predvidenih odhodkov, ki so načrtovani v višini 24,6 milijona evrov. Prihodki so v tem času znašali 7,2 milijona evrov, odhodki pa 5,7 milijona evrov.

Večje odstopanje med realizacijo za prvo polletje in sprejetim proračunom na prihodkovni strani, je na postavki prihodkov od prodaje blaga in storitev, kjer v prvi polovici leta ni bilo realizacije. S sprejetim proračunom so bila namreč predvidena sredstva od prodaje lesa, do kater pa v prvi polovici leta ni prišlo. Na občini pravijo, da aktivnosti za prodajo lesa potekajo, tako da bo prodaja do konca leta vsaj delno realizirana. Nizka realizacija je tudi na postavkah, ki se nanašajo na prihodke od prodaje zgradb in transferne prihodke.

Glede na to, da so se določeni projekti šele pričeli izvajati, nekateri pa se bodo pričeli v drugi polovici leta, je na odhodkovni strani na postavkah, ki se nanašajo na določene projekte, realizacija nizka oziroma v prvem polletju še ni izkazana. Na občini predvsem pričakujejo realizacijo planiranih prihodkov na postavkah, namenjenih sofinanciranju načrtovanih naložb.

Največja odstopanja pri realizaciji odhodkov v prvem polletju letošnjega leta so v naložbenem delu proračuna, saj so bili investicijski odhodki realizirani le v višini dobrih osmih odstotkov, investicijski transferi pa nekaj več kot triodstotno. Razlog za nizko realizacijo so nekatere načrtovane naložbe, kot so gradnja vrtca Loka, nadomestna gradnja OŠ Loka, kanalizacija Črnomelj, ureditev infrastrukture v Poslovni coni TRIS Kanižarica in obnova črnomaljskega gradu, ki se niso izvedle v načrtovanem obsegu. Na občini ocenjujejo, da bodo naložbe v načrtovanih obsegih izvedli do konca leta.

»Nekatere kategorije prihodkov in odhodkov so realizirane veliko nižje od predvidenih okvirjev. Ker gre na prihodkovni strani predvsem za prihodke od predvidene prodaje lesa in zgradb ter sofinanciranje investicij s strani države, je potrebno izvesti vse aktivnosti za uresničitev načrtovane realizacije. Na strani odhodkov so nekatere naloge še nerealizirane, predvsem tiste, ki zahtevajo izvedbo razpisov in so postopki zahtevni in dolgi. V drugi polovici leta bo potrebno dati poudarek predvsem na izvrševanju zastavljenih nalog na strani investicijskih odhodkov in uskladitvi prihodkovne in odhodkovne strani,« pravijo na Občini Črnomelj, kjer zato že napovedujejo spremembe nekaterih proračunskih postavk, zaradi česar bo potreben tudi rebalans proračuna. Predvsem pa bodo morali realno oceniti prihodke, s katerimi bodo razpolagali do konca proračunskega leta.

S polletno realizacijo proračuna se bodo na jutrišnji seji seznanili tudi črnomaljski občinski svetniki.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj