Na vsebino

Dodatna pomoč policistom na meji

Policija je Slovensko vojsko zaprosila za dodatno pomoč pri varovanju meje na območju koprske policijske uprave, kjer se v letošnjem letu soočajo s povečanjem nezakonitih prestopov meje. Premier Marjan Šarec je zato napovedal večjo prisotnost policistov in tudi vojakov na meji, poleg tega je policija nakupila tudi tehnično opremo, kot so droni za nadzor meje.

Napovedi o dodatnih napotitvah vojakov so se uresničile, saj so se v vodstvih policije in SV-ja dogovorili, da bo vojska dodatnih 35 pripadnikov na pomoč policiji pri varovanju državne meje napotila v ponedeljek. Kot so sporočili iz Slovenske vojske, bodo napoteni pripadniki okrepili vrste policije na širšem območju Policijske uprave Koper. Pri delu bodo uporabljali večino sredstev, ki jih ima SV v svoji uporabi, od opreme za opazovanje do oklepnih vozil. Dnevno bo tako v mešanih patruljah in opazovalnicah policiji pomagala enota SV-ja na ravni okrepljene čete.

Vojska je sicer v reševanje prebežniške problematike vključena na podlagi sklepa vlade z oktobra 2015, pri varovanju meje pa pomaga od februarja 2016. Od tedaj do 10. julija letos je SV pripadnike napotila 78.209-krat oziroma sodelovala v skoraj 51.000 patruljah.

Kot so še sporočili iz SV-ja, se odzivajo na zahteve policije po večji podpori varovanja državne meje oz. preprečevanju ilegalnih migracij. Naloge, ki jih je SV opravljal v podporo policiji, so v začetku vključevale sodelovanje v mešanih patruljah na območjih posameznih policijskih uprav pri širšem varovanju državne meje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj