Na vsebino

Domovina je kultura

Na današnji dan leta 1944 je bilo ustanovljeno Slovensko narodno gledališče, ki je delovalo v našem Kulturnem domu v Črnomlju. Ker gre za tako pomembno stvar, ki je Črnomaljci še nismo obrnili v svoj prid, smo v sodelovanju z Občino Črnomelj pripravili doživljajsko, animacijsko, kulturno, izobraževalno in turistično razstavo z večno resničnim imenom: "Domovina je kultura".

Kaj boste lahko doiživeli?

Izvedeli boste lahko vse o SNG, spoznali igralce in ključna dejstva o dogodkih v središču Slovenije leta 1944 in 1945 - v Črnomlju.

Ogledali si boste lahko film o pričevanjih na osvobojenem ozemlju in z različnimi rekviziti zaplesali ples ob osvoboditvi.

Preizkusili se boste lahko v vlogi igralca SNG: se oblekli v kostume iz padal in zaigrali v Molierjevem Namišljenem bolniku ali v Borovih Raztrgancih.

Ogledali si boste lahko originale Božidarja Jakca, ki jih je Občini Črnomelj podarila njegova žena Tatjana.

Preizkusili se boste lahko na zasedanju SNOS in postavili temelje slovenski državi.

Igrali se boste lahko namizne igre, ki so se jih igrali med vojno.

Na zaslonih za dotik boste spoznali življenje in delo treh velikih umetnikov v Beli krajini: Mateja Bora, Božidarja Jakca in Vitomila Zupana.

Spoznali boste Radio OF - postali napovedovalec, NOB literaturo - napisali pesem in NOB likovno umetnost - narisali risbo.

Razstava se postavlja in komaj čakamo, da odpre svoja vrata ter svetu predstavi, v kako pomembnem mestu živimo!

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj