Na vsebino

Dotiki, sanje, premiki

V petek je v Galeriji Cihlař (Vinica 12, 8344 Vinica) potekala razstava Barbare Čižmek Cihlař, z naslovom ˝Dotiki, sanje, premiki˝. Za glasbo in prijetno vzdušje sta poskrbela fanta 2B, Gašper in Primož Mihelič. Umetnico je predstavila Ksenja Gorše, predsednica KUD Artoteka Bela Krajina.

Zakaj DOTIKI?

Zato, ker se ljudje še vedno radi dotikamo, kljub težavam, kljub bolečinam, ki jih nosimo v sebi in zato, ker se radi čutimo in nenazadnje, ker smo ljudje čutna bitja, ravno tako kot vsa ostala bitja, vsi imamo radi ljubezen, radi jo dajemo in seveda sprejemamo. Brez izjeme. Na kakšen način se dotikamo? Barbara se dotika skozi slikarsko pripovednost. Njeno slikarstvo je impresionistično, čeprav jo seveda uvrščam v postmodernizem, saj je lirična, zasanjena, pripoveduje zgodbe, poskrbi za razpoloženje, za dobro vzdušje! Nad Belo krajino se je navdušila, ko je prišla s svojim zdaj že preminulim možem akademskim slikarjem Jurijem Cihlaržem na izlet na Kolpo.

Rekla sta si:"To sta najine SANJE, Bela krajina.

Belokranjci poznajo štimungo. So melodični, gostoljubni in dobri ljudje. Tu bova ustvarila najine sanje. In sta sanjala. Skozi slikarstvo....Barbara uporablja dva načina slikarstva pastozni in lazurni. Nanosi goste barve s čopičem ali slikarstvo lopatice. Ta tehnika omogoča strukturiranje slikovne površine. Abstrakcija. V figuraliki se loteva lazurnega učinka, to njenim likovnim stvaritvam omogoča presojnost. Spoprijema se s kolažem, namiguje na skrivnost. Ne morem mimo dejstva, da ne začutim v Barbari žensko krhost, občutljivost in hkrati bojevitost.

PREMIKI.

Premik kot ljubezen, ki se uresničuje na neskončno načinov. Naprimer pod taktirko dolžnosti, obveznosti in iluzijo, da obvladujemo nek košček sveta ob presihajoči energiji in poplavi množičnih resnic. Iz različnih nevidnih labirintov srca se uresničujejo naše sanje.

Barbara Čižmek Cihlarž je prav gotovo uspela poiskati pot iz labirinta. Saj se dotika z mavrico, njeno slikarstvo je polno barv, sanja, saj pripoveduje, se premika, ker je bojevita kot amazonka, ki se ves čas spopada s časom v katerem živi.

Vir: KUD Artoteka

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj