Na vsebino

Semiški vrtec dražji, višje tudi cene pomoči na domu

Foto: Uroš Novina
Foto: Uroš Novina

Semiški občinski svetniki so na včerajšnji seji potrdili zvišanje cen vrtca Sonček, ki se niso spreminjale vse od maja 2019. V tem obdobju so se znatno zvišali stroški delovanja vrtca: bistveno višji so stroški dela, materiala, storitev, energentov in živil. Zaradi povišanja stroškov je vrtec Sonček lansko leto zabeležil 43 tisoč evrov izgube, ki jo krije Občina Semič kot ustanoviteljica zavoda.

Na predlog OŠ Belokranjskega odreda Semič so občinski svetniki ceno programa vrtca za prvo starostno obdobje zvišali za 34,3 odstotka in sedaj znaša 651,4 evra, za drugo starostno obdobje pa za 33,2 odstotka na 483 evrov. Kombinirani oddelek otrok se obračunava po ceni drugega starostnega obdobja. Nove cene začnejo veljati z današnjim dnem.

Vpliv dviga ekonomske cene vrtca za starše, glede na starostno obdobje in dohodkovni razred, si lahko ogledate v spodnji priponki.

Z novim sklepom o določitvi cene programov vrtca in dodatnih znižanj plačil vrtca v občini Semič se drugače ureja tudi medletni vpis in rezervacije prostih mest. Sprejem otroka v vrtec med šolskim letom je na prvi dan v mesecu, izpis otroka iz vrtca pa je, razen v izjemnih primerih, mogoč z zadnjim dnem v mesecu. Starši so za rezervacijo prostega mesta v vrtcu dolžni plačevati 50 evrov mesečno, do meseca, ko otrok dejansko začne obiskovati vrtec.

Dražja tudi pomoč na domu

Socialnovarstveno storitev pomoč na domu, namenjena ljudem, ki imajo zagotovljene bivalne in druge razmere za življenje v svojem domačem okolju, a zaradi starosti ali hude invalidnosti pri tem potrebujejo pomoč, v občini Semič izvaja Dom starejših občanov (DSO) Črnomelj. Cene teh storitev so se nazadnje spremenile julija 2020, nove cene – predlagal jih je DSO Črnomelj, na včerajšnji seji pa jih je potrdil občinski svet, stopijo v veljavo z današnjim dnem.

Cena efektivne ure oskrbe na domu ob delavnikih bo v najmanjši belokranjski občini po novem za uporabnike znašala 4,80 evra, ob nedeljah 6,70 evra in 7,16 evra med prazniki. Občina Semič sofinancira izvajanje pomoči na domu v višini 78 odstotkov.

Razlog za dvig ekonomske cene efektivne ure je v dvigu stroškov dela, materiala, storitev in energentov. V semiški občini je sicer trenutno od 30 do 35 uporabnikov storitve pomoč na domu.

Višje cene omenjene storitve že veljajo tako v črnomaljski kot metliški občini.

Priponke

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj