Na vsebino

Duševno zdravje zaposlenih je pomembna vrednota!

V organizaciji ZEUS davki in računovodstvo je odgovornost do zaposlenih na prvem mestu, kar so tudi v letošnjem letu potrdili s pridobitvijo certifikata Družbeno odgovoren delodajalec, ki ga vsako leto svečano podeljuje inštitut Ekvilib. Direktorica podjetja ZEUS je pri tem poudarila: 'Odgovornost in spoštovanje nista vrednoti, ki bi ju lahko zavoljo certifikata kar uvedel. Potrebno ju je pokazati, spodbujati in gojiti dolgoročno, da se ukoreninita v kulturo in v srca vseh v organizaciji. Prav tako je potrebno že v postopku zaposlovanja najti ljudi, ki sta jim ti vrednoti blizu.'

Znano je dejstvo, da so posledice teženj po gospodarski rasti, vedno večji produktivnosti in vedno nižjim cenam, oslabile duševno zdravje ogromnega števila prebivalstva širom sveta. K temu je svoje dodalo še dvoletno covid obdobje. Skrb za duševno zdravje je postalo eno izmed temeljnih usmeritev tako Evropske Unije kot Slovenije. Dinamično okolje, v katerem živimo, ves čas preizkuša meje naših zmogljivosti, zato je pomembno, da se v težnji po ohranitvi duševnega zdravja, iz notranjega okolja organizacije izloči vse tiste faktorje, ki povzročajo nepotreben dodatni stres.

Računovodstvo je prav gotovo ena izmed tistih dejavnosti, ki se danes drastično spreminja. Od računovodij zahteva na eni strani natančnost in stabilnost, na drugi pa hitrost, prilagodljivost in dinamičnost, kar pogosto ne gre skupaj. Zato je zelo pomembno, da se računovodsko podjetje zaveda, kako takšne zahteve trga vplivajo na zaposlene in jim poskuša notranje okolje čim bolj prilagoditi. V podjetju ZEUS omogočajo zaposlenim delo od doma, kombinirano delo ali delo na sedežu podjetja v dobro opremeljeni in dobro prezračeni pisarni. Zaposlenim se zaupa do te mere, da lahko svoj urnik prosto oblikujejo, prav tako lahko odidejo z delovnega mesta kadarkoli, če se zgodi, da je kdo od domačih zbolel ali če morajo sami urediti kakšno osebno zadevo, za kar jim ni potrebno prositi ali dobiti dovoljenja. Vsak zaposleni ima tudi dva ekrana, ergonomsko oblikovano miško ali tipkovnico, ergonomski stol, ter nekajkrat letno organizirano masažo na delovnem mestu.

Skrb za psihološko plat zaposlenih je nekoliko bolj kompleksna. V podjetju ZEUS velja pravilo, da se komunicira spoštljivo, obzirno in pozitivno. Vodje se izobražujejo o področju duševnega zdravja in psihologije, kakor tudi pravilnega komuniciranja z različnimi tipi ljudi. Podjetje ponuja tudi zunanjo strokovno pomoč, kar konkretno pomeni, da v primeru psiholoških težav zaposlenega plača dve svetovalni uri pri ustreznem zunanjem strokovnjaku. Za manj težavne primere se lahko vsak zaposleni pogovori z direktorico, ki poskuša delo in okolje čim bolj približati potrebam in željam posameznika. Psihološke težave lahko nastopijo tudi zaradi neposrednega ali posrednega vpliva negativnih posameznikov v timu oziroma podjetju, zato se podjetje ZEUS še posebej trudi, da zaposli pozitivne ljudi, predvsem pa, da izobražuje zaposlene na tem področju. Vsak človek, najsi bo to na delovnem mestu ali v osebnem življenju, se mora naučiti prepoznati negativni vpliv, ki ga hote ali nehote širijo nekateri posamezniki, in se pred tem vplivom zaščiti. V prvi vrsti mora vsak razumeti, da ima pravico priti na delo z nasmeškom in istega počutja oditi domov, ter razumeti, da vsakodnevna izpostavljenost nezdravemu delovnemu okolju, v kar se uvršča tudi škodljiv vpliv sodelavcev, negativno vpliva na njegovo ali njeno duševno in fizično zdravje. Konkretna in najpogostejša situacija, ki se v delovnih okoljih dogaja, je jamranje. Potrebno je ločiti med tem, da nekdo izpostavi problem, ki ga želi rešiti, in med tem, da nekdo konstantno izpostavlja isti problem, to je jamra, pri čemer ne želi in ne išče rešitve. Takšno jamranje izredno negativno vpliva na tiste zaposlene, ki ga dan za dnem poslušajo in čutijo. V skrajni fazi lahko privede tudi do odpovedi, saj se zaposleni naveličajo nenehnega sočustvovanja z jamrajočim sodelavcem.

V organizaciji ZEUS davki in računovodstvo ves čas iščejo sodelavce na področju računovodstva in obračuna plač. Da je stres za novozaposlene čim manjši, jim je dodeljena mentorica. Če zaposleni računovodstva in obračuna plač še ne znajo, je zanje pripravljen program učenja in napredovanja, ki ga opravijo skupaj z mentorico. V letu 2023 ZEUS odpira enoto v Črnomlju, zato vabi vse zainteresirane računovodje in referente za obračun plač, da kontaktirajo podjetje in se pridružijo pozitivni ekipi.

Več informacij najdete TUKAJ.

Plačana objava.

Vir: Zeus PR

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj