Na vsebino

Evropski dan jezikov

V oddelku podaljšanega bivanja smo cel teden izvajali različne dejavnosti in aktivnosti s katerimi smo spoznavali pestrost in različnost našega jezikovnega sveta.

Z učenci smo preko pogovora ugotavljali v čem vse se ljudje med seboj razlikujemo. Ena od razlik je lahko tudi jezik, ki ga govorimo. Na naši šoli je kar nekaj učencev, katerih materni jezik ni slovenščina. Odločili smo se, da jih povabimo k sodelovanju. Prosili smo jih, da nam v svojem jeziku preberejo pesem ali pravljico ter nam pokažejo kakšno otroško igro.

Prvi dan smo si ogledali pravljico Rdeča Kapica v hrvaškem jeziku. Učenci so ugotavljali, da je bilo kar nekaj besed razumljivih in da so zlahka sledili pravljici. Predstavila sem jim tudi na kakšen način se hrvaški otroci igrajo igro Gnilo jajce in katero pesem pojejo ob tem.

V torek nam je naša romska pomočnica Zdenka predstavila pravljico, ki jo je napisala sama. Najprej je pravljico prebrala v romskem in nato še v slovenskem jeziku. Skupinica romskih učencev pa je zapela pesem Čip čip jaro.

Učenki 5. razreda sta nam predstavili bosanski jezik. Prebrali sta otroško ljudsko pesem Izgubljeno stado. Učenec 2. razreda pa nas je odpeljal na šolsko igrišče, kjer nas je naučil nekaj iger, ki se jih igrajo otroci v Bosni in Hercegovini.

Deklica, ki se je letos preselila iz Srbije in obiskuje 2. razred, nam je pokazala igro, ki jo igrajo otroci v Srbiji. Učenci so z veseljem opazili, da je to igra Gnilo jajce, ki jo radi igrajo tudi sami.

Vsak dan smo dopolnjevali tudi plakat in priročni slovarček. Nekateri učenci so se opogumil in evropski dan jezikov proslavili tako, da so ustvarili svoje lastne pesmi (le-te bomo objavili naknadno).

To je neumno


Če bi voznik med vožnjo bral,
bi takoj po tem zaspal.
Potniki bi rekli, to je neumno.

Če bi knjižničar v knjižnici kričal,
bi takoj s službo končal.
Vsi v knjižnici bi rekli, to je neumno.

Če bi se super junak izdal,
bi takoj svoja oblačila prodal.
Ljudstvo bi reklo, to je neumno.

In, če bi Maks svoj dnevnik oddal,
bi svoje prijatelje izdal.
Prijatelji bi rekli, on je neumen.

Lucija, 4. r.

Roža

Roža boža kožo.
Koža boža rožo.
Koža koplje rožo.
Roža koplje kožo.
Roža kopa kožo.
Koža kopa rožo.

Sofia, 2. r.

Ples

Ples je gib človeškega neba,
nas zabava ali ubija.
A vesel bodi ti na svoji predstavi
in se veseli na vsaki zabavi,
ki ne vem zakaj,
ubija zaklepaj.
Ampak bodi, bodi, bodi
Vesel na svoji zabavi.

Aleks, 4. r.

Vse je belo

Vse je belo grad in selo.
Polje gaj, cilo jutro, cilo veće,
Jež uteče.

Ilmihana, 5. r.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj