Na vsebino

FOTO: Po prenovljeni učni poti od Lebice do Krupe

Foto: @dscbelakrajina
Foto: @dscbelakrajina

V občini Semič so v sklopu projekta Misterion nedavno nadgradili kraško učno pot od Lebice do Krupe, ki jo odslej med drugim krasi tudi atraktivna brv čez reko Krupo. S tem se je učna pot podaljšala za 2,5 km in še pridobila na svoji privlačnosti.

Ko pohodnik prečka reko po viseči brvi, ga manjši vzpon pripelje do razgledne točke. Tam se nahaja kamnita klop z reliefnim prikazom celotnega kanjona reke Krupe.

Pot se nadaljuje do Podgrajskega mlina in naprej do kraške jame Judovska hiša, ki je bila poseljena že v starejši kameni dobi in velja za prvo paleolitsko postajo v Beli krajini. Tukaj so obnovljene table, k počitku vabijo nove klopi, najbolj očitna nova pridobitev v tem delu pa je manjši kozolec.

Od tam se pot vije do kraja, od koder pohodnik na drugem bregu zagleda manjši izvir, ki se nadaljuje v kraško vodno jamo – dom edinstvene žive jamske školjke na svetu, kongerije.

Glavna naravna znamenitost učne poti je reka Krupa, ki prihaja na dan v slikovitem kraškem izviru izpod 30 metrov visoke navpične skalne stene in se po 2,5 km izliva v reko Lahinjo.

V fotogaleriji je nekaj utrinkov prenovljene in podaljšane kraške učne poti, ki kar vabi, da jo obiščete.

Vir: odkrijtebelokrajino.com

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj