Na vsebino

Gneča na mejnih prehodih še dva tedna

Za nami sta dva prometno kaotična konca tedna, ko se je na vstop v državo na nekaterih belokranjskih mejnih prehodih čakalo tudi po šest ur. Obremenjena nista le mejna prehoda v Vinici in Metliki, ampak tudi mejni prehodi za obmejni prehod v Žuničih, Krasincu in še kje. Po napovedih policije bo podobno tudi v naslednjih dveh koncih tedna.

Zastoji pri izstopu iz države se podaljšujejo tudi zaradi kontrole na hrvaški strani meje, saj so hrvaški mejni policisti pri kontrolah sistematični. Policisti so obremenjeni s preverjanjem digitalnih covidnih potrdil (DCP), ki jih skenirajo z namenskimi mobilnimi telefoni. Za ta namen sta sprejemljiva tako natisnjeno potrdilo kot QR-koda, ki jo pokažemo na mobilnem telefonu. Pri tem policisti prosijo, naj natisnjenih potrdil ne plastificiramo in prepogibamo na način, da prepognemo QR-kodo, saj jo lahko v tem primeru poškodujemo, da ni več berljiva.

Dodatni zastoji nastajajo tudi zaradi posameznikov, ki v državo vstopajo brez DCP. Policisti morajo v tem primeru izpolnjevati obrazce, kar še podaljšuje čakalne dobe. Na policiji potnikom svetujejo, da pred odhodom na pot preverijo pogoje za vstop v posamezno državo in ukrepe na mejah. Za vstop na Hrvaško lahko potniki svoje podatke že vnaprej pošljejo prek namenske spletne strani hrvaškega ministrstva za notranje zadeve (Enter Croatia). Pomembno je preveriti tudi veljavnost potovalnih dokumentov in imeti ob prihodu na mejni prehod zbrana vsa potrebna dokazila in dokumente, poroča Svet24.

Pred odhodom na pot velja preveriti stanje na cestah in mejnih prehodih, oboje je mogoče na spletni strani Prometno-informacijskega centra (PIC) ali aplikaciji PIC. Policisti spremljajo stanje na mejnih prehodih in podatke redno ažurirajo na spletni strani policije pod rubriko obvestila o zastojih na mejnih prehodih. Na policiji pravijo, da bodo mejni prehodi podobno obremenjeni tudi v naslednjih dveh tednih.

Vir: Svet24

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj