Na vsebino

GO4 ideja uspešno polni belokranjski inkubator

Foto: PI Bela krajina
Foto: PI Bela krajina

Podjetniški inkubator Bela krajina, ki deluje pod okriljem Razvojno informacijskega centra Bela krajina (RIC), je najmlajši v Sloveniji. Programe in projekte v podporo inovativnim novim podjetnikom in ekipam izvaja šest let. Trenutno je pri njih v inkubaciji 34 podjetij, v predinkubaciji pa 11 posameznikov oziroma skupin. Inkubator upravlja tudi delavnici za izdelavo prototipov na laserjih in pripravo tiskov na UV-tiskalniku in ploterju, ki sta na voljo članom inkubatorja.

Inkubator deluje na 500 kvadratnih metrih površin na treh lokacijah, a so vse pisarne zasedene. Februarja prihodnje leto se zato že selijo v nove prostore. Inkubator je namreč podpisal pogodbo za petletni najem prostorov, s katerimi bodo pridobili še 800 kvadratnih metrov površin, v njih pa bodo med drugim moderna multimedijska dvorana, veliki sejni sobi, 15 pisarn, odprti in zaprti prostor za sodelo (coworking) ter prostor za druženje s kuhinjo.

Dober rezultat programa GO4 ideja

Podjetniški inkubator Bela krajina, ki je dobro izkoristil tudi razpis agencije SPIRIT SIO 2018-2019 in SIO 2020-2022, je predvsem v lokalnem okolju prepoznan po programu GO4 ideja za razvoj podjetniške ideje. »Program vključuje delo v štirih modulih od navdiha, konkretne ideje pa do prvega naročila in vzpostavitve posla. S programom GO4 ideja smo pridobili največje število potencialnih podjetnikov, novoustanovljenih podjetij in članov inkubatorja,« pojasnjuje Mojca Šikonja, svetovalka iz Podjetniškega inkubatorja Bela krajina.

Program GO4 ideja združuje posebej prilagojene delavnice, individualno svetovanje, mentorstvo, pomoč pri pripravi poslovnega načrta in druge dejavnosti, ki omogočajo razvoj ideje in priprave za vstop na trg. Program je namenjen vsem inovativnim posameznikom, ki razmišljajo o uresničitvi lastne podjetniške ideje.

V okviru projekta SIO 2020-2022 so izvedli 82 promocijsko-motivacijskih in tematskih delavnic, ki se jih je skupno udeležilo 800 udeležencev. Svetovalci inkubatorja so izvedli 510 ur mentoriranja in 495 ur ekspertnega svetovanja, medtem ko so zunanji svetovalci opravili 1.120 ur mentoriranja.

Z mednarodnim partnerjem do najbolj iskanih programerjev

Za Podjetniški inkubator Bela krajina pa je značilno tudi, da prav suvereno pogleda čez mejo in tam pobira tudi najsodobnejše znanje. Tako sodeluje s sarajevskim podjetjem Mistra Tehnologies, ki sodi med vodilna IT-podjetja na Balkanu. »S tem smo posameznikom iz Slovenije omogočili vpis v program Paragon. Gre za inovativen program pridobivanja znanj programiranja. Program traja devet mesecev in v celoti poteka na spletu v angleškem jeziku. Za vpis v program niso potrebne nikakršne predhodne izkušnje ali znanja. Za uspešno dokončanje programa pa potrebujete močno motivacijo in željo po reševanju problemov, raziskovanju in spopadanju z izzivi,« pojasnjuje Mojca Šikonja.

Udeleženci po uspešnem dokončanju programa Paragon pridobijo naziv Full Stack Web Developer. Kandidat torej pozna celotno paleto tehnologij, potrebnih za razvoj popolne spletne aplikacije. »To je najbolj iskan profil programerjev v današnjih IT-podjetjih, ki je takoj zaposljiv, poleg tega pa obstaja možnost hitrega kariernega napredovanja in rasti plač za več kot 50 odstotkov že po šestih mesecih,« poudarja sogovornica.

Kubo robotki v osnovnošolskih klopeh

Podjetniški inkubator Bela krajina aktivno sodeluje z belokranjskimi osnovnimi šolami in Srednjo šolo Črnomelj. Z osnovnimi šolami sodelujejo v okviru učenja programiranja in osnov robotike za najmlajše učence s kubo robotiko brez uporabe računalnika. Učitelji opravijo izobraževanje o pristopu kubo in nato samostojno izvajajo pouk s kubo robotki. Podjetniški inkubator Bela krajina ima na voljo svoje kubo robotke, ki jih posoja belokranjskim osnovnim šolam.

»Sodelovanje z belokranjskimi OŠ in SŠ Črnomelj utrjujemo v okviru podjetniških krožkov, z izvedbo tehniških dni, predstavitvijo dobrih praks inkubiranih podjetij, izvedbo hechatlonov in startup vikendov za razvoj podjetniške ideje ter s sodelovanjem v komisiji na predstavitvi podjetniških idej na regijskem tekmovanju POPRI,« našteva Mojca Šikonja, svetovalka v Podjetniškem inkubatorju Bela krajina.

Vir: Finance
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj