Na vsebino

Harmonikarske igre 2018 v Dolenjskih Toplicah

Dolenjske Toplice so znane po termalnem zdravilišču, v dneh 7. in 8. julija 2018 pa so bile povsem v znamenju harmonik. V KKC se je odvijalo veliko mednarodno prvenstvo harmonikarjev, na katerem je nastopilo še zadnjih 70 harmonikarjev, ki so prihajali iz različnih držav.

Harmonikarske igre je v letu 2015 zastavil Novomeški Zavod AO, ki ga vodi snovatelj Harmonikarskih iger Martin Težak. Harmonikarske igre so harmonikarska prvenstva, ki imajo svojevrsten koncept, edinstven sistem ocenjevanja, edinstven sistem kvalifikacij, edinstven sistem nagrajevanja in pripravljajo še edinstven sistem promocije z mednarodno harmonikarsko enciklopedijo ter tematskim portalom www.accordion.news, ki izide konec leta 2018. Poleg tega bodo Harmonikarske igre gostile tudi druge države in ne zgolj država v kateri so nastale (Slovenija), kar bo prispevalo h globalnemu, bienalnemu značaju prvenstva. Na Harmonikarskih igrah lahko sodelujejo harmonikarji s katero koli vrsto harmonike v kategorijah solisti, ansambli, komorne zasedbe in veliki orkestri.

Za nastop na Harmonikarskih igrah, ki so potekale v Kulturno-kongresnem centru v Dolenjskih Toplicah, se je v kvalifikacijah potegovalo kar 500 harmonikarjev iz več kot 30 različnih držav.
Cilj festivala je njegova mednarodna uveljavitev, prvenstvo pa bi na vsaki dve leti gostila druga država. To naj bi dosegli v približno šestih letih, kvalifikacije pa naj bi pripravljali v najmanj 50 državah. Za gostiteljico prihodnjih Harmonikarskih iger leta 2020 ali 2022 se že zanimata Rusija, Kanada in Srbija.

Strokovno komisijo so sestavljali predsednik Zavoda AO Martin Težak (Slovenija), podpredsednik Zavoda AO Zoran Rakić (Bosna in Hercegovina), Mihail Šarabarin (Rusija), Saša Bastalec (Hrvaška), Tatjana Marx (Avstralija), Tomaž Kastelic (Slovenija), Danijela Rakić (Bosna in Hercegovina) in Miloš Živić (Srbija).


Mednarodna komisija Harmonikarskih iger 2018 je odločila, da je naziv otroškega šampiona harmonike osvojila Klara Stopar iz Podgrada (diatonična), Hrvat Leonardo Rojnić je postal mladinski šampion harmonike (diatonična), David Starašinič iz Krasinca senior šampion harmonike (diatonična), Radovan Ivanovič iz Bosne in Hercegovine je postal mladinski šampion harmonike (klavirska), Srb Milan Lazić je prejel specialno nagrado za najboljšega izvajalca klasične in resne glasbe, njegov rojak Aleksander Popović pa je zasedel 1. mesto v senior kategorijah.

Vir: Accordion Games

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj