Na vsebino

Hrvaška opolnoči dviga zapornice na mejnih prehodih

Na mejnem prehodu za obmejni promet Brezovica pripravljajo slovesnost ob vstopu Hrvaške v schengen.
Na mejnem prehodu za obmejni promet Brezovica pripravljajo slovesnost ob vstopu Hrvaške v schengen.

Hrvaška bo s 1. januarjem odpravila 73 mejnih prehodov na kopenski meji in 12 mejnih prehodov na morski meji. Vsak, ki bo prehajal mejo med Hrvaško in Slovenijo, jo bo od opolnoči lahko prestopil kadarkoli, kjerkoli in brez osebne kontrole. Ob tem bodo morali potniki še vedno imeti s seboj osebno izkaznico ali potni list.

Na vseh kopenskih mejnih prehodih s Hrvaško se bo vzpostavil začasni prometni režim, ki bo omogočal varno in čim bolj tekoče prečkanje meje, ne da bi se bilo treba pri tem ustaviti. Policija vse udeležence v cestnem prometu ob tem poziva naj upoštevajo postavljeno začasno prometno signalizacijo in naj bodo še posebej previdni pri vožnji na območjih nekdanjih mejnih prehodov.

Meje med Hrvaško ter Bosno in Hercegovino, Srbijo in Črno goro bodo postale zunanja meja schengenskega območja, namesto dosedanjih 6445 pa jo bo nadzorovalo 7141 policistov.

Na Brezovici bo slovesno

V Beli krajini sta mejna prehoda za mednarodni cestni promet Metlika in Vinica. V Metliki je še mednarodni mejni železniški prehod. Poleg teh so še mejni prehodi za obmejni promet, in sicer Radovica, Krmačina, Božakovo, Krasinec, Žuniči ter Sodevci. Mejni prehod Brezovica ne obratuje in ima že leta dvignjeno zapornico, stavba pa je prazna. Krajevna skupnost Suhor, DVD Radatoviči ter Društvo Žumberčanov in prijateljev Žumberka prav na Brezovici na novega leta dan ob 13. uri pripravljajo slovesnost ob vstopu Hrvaške v schengensko območje.

V črnomaljski in metliški občini ob vstopu sosednje države v schengensko območje pričakujejo predvsem sprostitev prometa in okrepitev njegove pretočnosti, pa tudi manj ovir pri prihodu hrvaške delovne sile. Hkrati si obetajo tudi krepitev turističnega obiska.

Nova policijska postaja za izravnalne ukrepe

Na območju Policijske uprave Novo mesto bo s 1. januarjem vzpostavljena nova policijska postaja za izravnalne ukrepe. Vseh 216 policistov, ki opravljajo naloge mejne kontrole, bo delo nadaljevalo v drugih enotah. V obmejnem območju s Hrvaško bodo policisti še naprej opravljali naloge varovanja, vendar z drugačnimi pooblastili. Ob upoštevanju varnostnih razmer in trendov bodo v nadaljevanju prilagodili tudi število policistov, predvidoma v prvi polovici prihodnjega leta pa bodo kadrovsko okrepili tudi najbolj podhranjene policijske enote v notranjosti.

»Tudi po ukinitvi sistematičnega nadzora meje s Hrvaško bomo zagotavljali varnost, preprečevali nedovoljene vstope v državo, preprečevali, odkrivali nedovoljene migracije in čezmejno kriminaliteto po zakonskih pooblastilih in schengenskih pravilih. Zato bodo policisti izvajali t. i. izravnalne ukrepe. To pomeni, da policija pri ljudeh in vozilih, ki so verjetno prestopili notranjo mejo, lahko opravi kontrolo oseb, pregled listin, prevoznega sredstva in stvari. Namesto zdajšnjih stacionarnih, sistematičnih kontrol na mejnih prehodih, ki še posebej ob prometnih konicah povzročajo čakalne dobe, bo policija nadzor na čezmejnih komunikacijah izvajala selektivno, bolj ciljno, usmerjeno na odkrivanje in preprečevanje čezmejne kriminalitete vseh vrst,« pojasnjujejo na Policijski upravi Novo mesto.

Hrvaška vstopa tudi v območje evra

S 1. januarjem Hrvaška ne bo postala samo del schengna, ampak bo na ta dan prevzela tudi evro. Kupci bodo storitve in izdelke še 14 dni lahko plačevali tako v evrih ali kunah, 15. januarja pa bo evro postal edina uradna plačilna valuta na Hrvaškem in plačevanje s kunami ne bo več mogoče.

Zamenjava kun bo v Sloveniji možna v prvih mesecih prihodnjega leta, nato jo bo mogoče opraviti le še na Hrvaškem. Banke na Hrvaškem bodo kune za evre menjale še celotno leto 2023.

Z novim letom bosta Slovenija in Hrvaška tako po 31 letih spet imeli isto valuto, na meji med njima pa ne bo nadzora.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj