Na vsebino

Ilegalnih prehodov manj od pričakovanega

Kot sporočajo s Policijske uprave Novo mesto, so policisti med opravljanjem nalog varovanja državne meje na območju Žuničev včeraj izsledili in prijeli tri državljane Irana. Policijski postopki s tujci, ki so nezakonito prestopili državno mejo, še niso zaključeni.

Policija je sicer v prvih desetih mesecih letošnjega leta obravnavala 8144 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 39 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani, ko je teh bilo 13.291. Največ je bilo državljanov Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki predstavljajo več kot polovico vseh, precej manj pa je bilo državljanov Maroka in Sirije.

Kot ugotavljajo na policiji, je zaznan trend porasta števila ilegalnih prehodov, ki pa je manjši od pričakovanega. Med migranti je opazno močno zmanjšanje števila državljanov Pakistana, zlasti pa Maroka, največ pa je bilo obravnavanih državljanov Afganistana.

Še naprej je med policijskimi upravami najbolj obremenjena koprska, medtem ko se je število ilegalnih prehodov močno zmanjšalo na območju novomeške policijske uprave, ki pokriva tudi Belo krajino. Tam so v prvih desetih mesecih letos zabeležili 2098 nezakonitih prehodov državne meje, kar je 1591 manj v primerjavi z enakim obdobjem lani.

Vir: PU NM, STA

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj