Na vsebino

Izbrali najboljša na e-Mednarodni kiparski koloniji mladih Črnomelj 2020

Včeraj je ZIK Črnomelj na Medgeneracijskem vrtu Črnomelj izpeljal prireditev Poletno e-kiparjenje, kjer je umetnik Robert Lozar v imenu tričlanske strokovne komisije (poleg njega še Tejka Pezdirc in Boštjan Kavčič) razglasil najboljša mlada kiparja 13. Mednarodne kiparske kolonije mladih Črnomelj. Skupna zmagovalka je postala Lea Bergant iz Ljubljane, ki je ustvarila delo "Model, ki sedi na kavču in gleda telefon", posebno nagrado - odlitek kiparskega izdelka v bron, ki ga podarja podjetje Livartis - Livarna Kamšek, art foundry pa si je prislužila Anastasija Graovac iz Novega Sada (Srbija) z delom "Samoća".

13. kolonija je bila posebna, ker jo je ZIK Črnomelj izpeljal v e-obliki. 58 mladih likovnikov iz Slovenije, Hrvaške in Srbije je na natečaj poslalo fotografije svojih kiparskih izdelkov, ki so jih ustvarili na temo "Osamitev, solidarnost med ljudmi in upanje". Strokovna komisija je na podlagi fotografij, ki jih je prejela v šifrirani obliki in ni vedela, kdo so avtorji del in od kod prihajajo, izbrala najboljša.

V kulturnem programu je svoj pogled na e-kolonijo podal član komisije Boštjan Kavčič, strokovna vodja kolonije Duška Vlašič pa je predstavila materiale in način dela, ki je na daljavo omogočal, da so mladi kiparili doma. Za glasbene vložke je poskrbela violinistka Tajda Klobučar. ZIK Črnomelj je na Medgeneracijskem vrtu pripravil forma vivo – razstavo nekaterih kiparskih del kolonije med leti 2008 in 2019.

Vir: ZIK Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj