Na vsebino

Janez Pezdirec s filmom o Slamni vasi

Janez Pezdirec v pogovoru z Matjažem Rusom. Foto: Ljudska knjižnica Metlika
Janez Pezdirec v pogovoru z Matjažem Rusom. Foto: Ljudska knjižnica Metlika

V domu gasilcev in krajanov v Slamni vasi so minulo soboto predvajali peti film raziskovalca in zapisovalca ljudskega izročila Janeza Pezdirca z naslovom Slamna vas - kje je, kdo smo in s čim se ukvarjamo. Slednji je bil v Slamni vasi in okolici sicer posnet že leta 2020, a je zaradi razmer, ki jih je narekovala epidemija koronavirusa, premierno prikazovanje dočakal šele te dni.

Janeza Pezdirca, ki je bil v vlogi režiserja, scenarista in snemalca omenjenega filma, ljudska glasba spremlja že od mladih nog. Rodil se je namreč v veliki pevski družini s sedmimi otroki. V najstniških letih je kot glasbeni samouk ustanovil svoj prvi ansambel in nato v različnih zasedbah pel ter muziciral več kot tri desetletja. Vse bolj pa ga je začelo zanimati tudi staro ljudsko pesemsko izročilo, saj je spoznal, da večina priljubljenih pesmi, ki so jih igrali na veselicah, plesih in ohcetih, izvira iz preprostih ljudskih viž in napevov. Pri iskanju in ohranjanju ljudskih pesmi in napevov se je podal tudi na drugo stran Gorjancev in tako je nastalo obsežno delo Taku smo pr nas pel in številne zgoščenke s pevci iz Bele krajine in s tistimi izpod Gorjancev. Ljubezen do glasbe je prenesel tudi na sinova, ki danes stopata po svoji glasbeni poti.

V zadnjih letih pa se je Pezdirec posvetil tudi filmskemu ustvarjanju. V svojih filmskih zapisih ohranja številne običaje, šege in navade ter pozabljena opravila. Njegov prvi kratki igrani dokumentarni film z naslovom Trikraljevsko koledovanje pod Gorjanci sega v leto 2015. Istega leta je nastal še filmček Gremo rmplat ali bobnat za god, posnet v Gornji Težki Vodi, nato pa so sledili še Mojstrovine iz pozabe (2017), Ivanje na Lokvici (2019) ter leta 2020 še Žganjekuha v Slamni vasi in že omenjeni Slamna vas - kje je, kdo smo in s čim se ukvarjamo. Slednji je svojevrsten spomenik domači Slamni vasi. Film krasijo izjemni posnetki narave, predvsem drobnih detajlov, ljudi in opravil, dejavnosti, s katerimi se ukvarjajo. Posnetki so podprti z avtorsko glasbo, ki daje filmu poseben pečat in svojevrstnost.

Dogodek so pripravili Ljudska knjižnica Metlika, Krajevna skupnost Slamna vas in Kulturno društvo Vezilo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj