Na vsebino

Japonci bodo v Slovenijo poslali posebno zdravilo

Japonska bo Sloveniji poslala zdravilo favipiravir, ki se je pri zdravljenju bolezni covid-19 izkazalo za učinkovito, je danes v pogovoru za Val 202 potrdila dr. Mojca Matičič, vodja Klicnega centra za informacije o koronavirusu. Slovenija bo tako prva država na svetu, ki bo poleg Japonske, razpolagala s tem zdravilom.

Ne gre za čudežno zdravilo, ki bi ozdravilo vse bolnike, okužene z virusom sars-covid-19, se je pa izkazalo, da je zdravilo učinkovito pri lajšanju bolezni, saj je pri bolnikih za osem dni skrajšalo kužnost in pomagalo k hitrejšemu okrevanju.

Po besedah Matičičeve gre za zdravilo, ki ga na Japonskem že od leta 2014 uporabljajo za zdravljenje gripe, uporabili pa so ga tudi na bolnikih s covid-19.

Vrsta slovensko-japonskih usklajevanj

Za to, da bomo zdravilo dobili tudi v Slovenijo, je bila potrebna cela vrsta usklajevanj, je razkrila Matičičeva.

Začelo se je takrat, ko je glasno željo Matičičeve, da bi zdravilo imeli tudi v Sloveniji, slišal predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, ki je bil prisoten v klicnem centru za informacije o novem koronavirusu. "Takoj je zavrtel številko slovenske ambasade v Tokiu, povezali smo se s slovensko ambasadorko, nato smo po naključju izvedeli še za uglednega slovenskega kirurga, ki dela na Japonskem in še njega zaprosili za pomoč, enako prošnjo smo naslovili na vse, ki imajo kakršnekoli kontakte na Japonskem," je razložila Matičičeva, ki je neizmerno hvaležna vsem, ki so kakorkoli pomagali pri tem projektu.

A to še ni bilo vse, je povedala Matičičeva. Direktorju podjetja, ki proizvaja zdravilo, je morala našteti deset razlogov, zakaj naj bi bila Slovenija med izbranci, ki bodo prejeli njihovo zdravilo, in bila, kot kaže, uspešna.

Slovenija je včeraj ob 12. uri dobila zeleno luč za uvoz zdravila.

Slovenska ekipa je že uredila vso papirologijo in certifikate, navezala je stik z distributerjem omenjenega japonskega podjetja na Dunaju in slovensko veleposlanico.

Zdravilo bo namenjeno bolnikom v blažji ali zmerni fazi z namenom preprečitve najtežjega poteka bolezni.

Vir: Siol.net

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj