Na vsebino

Jasmina Nedanovski: Mi pa gledamo ...

Foto: jasminanedanovski.com
Foto: jasminanedanovski.com

V Galeriji Krško je do 31. julija na ogled razstava Mi pa gledamo ... grafičarke in pedagoginje Jasmine Nedanovski, ki poučuje na Osnovni šoli Metlika, sicer pa živi in ustvarja v Gradcu. Umetnica na razstavi prvič predstavlja celoten projekt oziroma prostorsko instalacijo, ki jo je snovala zadnja tri leta. Instalacijo sestavljajo velikoformatne grafike in predmeti, ki opozarjajo na migrantsko krizo, ki je Slovenijo zajela jeseni leta 2015.

Projekt Mi pa gledamo ... je sicer izdelek dolgotrajnega razmisleka in dela, ki je prvič na ogled kot zaključena celota. Gre tudi za spremembo v avtoričinem tematskem zanimanju oziroma za preusmeritev od intimno občutenih motivov k širšemu družbenemu dogajanju.

Povod za nastanek serije grafik in omenjenega projekta je burno dogajanje v umetničinem domačem okolju kot posledica migrantske krize, ki je Slovenijo zajela pred sedmimi leti in nikoli ni prav zares poniknila. Umetnica je stanje v državi in družbi opazovala tudi v dnevnem časopisju in ob tem pisala svoj umetniški dnevnik. Nastal je zajeten skupek dnevnikov, ki so pravzaprav samostojen likovni izrazni medij – knjiga umetnika. Osrednji likovni motiv razstave je žična mreža, ki fizično onemogoča prehod, pri čemer se je pokazal predvsem razdiralni učinek omejevanja, ne pa tako želeno povečanje občutka varnosti ter preprečevanje nelegalnih prestopov meja.

Jasmina Nedanovski (1981) je po zaključeni srednji grafični šoli v Ljubljani leta 2006 diplomirala na pedagoški fakulteti v Mariboru, nato pa leta 2010 z odliko magistrirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani. Je članica Društva likovnih umetnikov Dolenjske, sodeluje na skupinskih razstavah ter likovnih kolonijah. Vodi tudi delavnice za otroke in odrasle, njena dela pa so prisotna tudi v zbirkah: Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Dolenjski muzej Novo mesto, Belokranjski muzej Metlika in v drugih zasebnih zbirkah.

Svoj najmočnejši izrazni medij je umetnica našla v grafiki. Sprva je bila njena likovna govorica pretežno abstraktna, v času študija pa je sledil preobrat k realizmu, ko je motive za svoje ustvarjanje vse bolj črpala iz neposredne bivanjske okolice. V zadnjih letih jo, poleg intimno občutenih motivov, zanima tudi širše družbeno dogajanje.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj