Na vsebino

Jože Lilič dopolnil 90 let

Prav poseben jubilej je 29. julija obeležil Jože Lilič iz Radovice pri Metliki. Praznoval je namreč svoj 90. rojstni dan.

Gospod Jože, ki je rojen v Združenih državah Amerike, je bil star le dva meseca, ko se je družina podala na tri tedne trajajočo plovbo domov, v Slovenijo. Po morju je plul, a na morju, kot pravi, ni bil nikoli. Življenjska pot ga je odpeljala v Radovico, kjer si je ustvaril družino in dom.

Vse življenje je kot hišni gospodar delal na kmetiji, kjer je opravljal številna in raznolika dela. Številnih kmečkih opravil iz časov, ko se je vse še delalo ročno, kot pravi, ne bo nikoli pozabil. Spomini na ličkanje koruze, košnjo trave z vaškimi kosci, mlatenje žita s cepci, obdelovanje vinograda, pa nošenje vreč žita na ramenih v mlin Jamnik, dobro uro hoda od doma, so še kako živi. Dobro se spominja tudi mesečnih nakupov izdelkov kot so vžigalice, kvas, milo pa tu in tam kakšen vijak ali žica, medtem ko je bila radenska že pravo razkošje - kupili so jo le enkrat ali dvakrat letno, ob večjih praznikih.

Gospod Jože redno spremlja vsa dnevna poročila, prebere časopis, zelo rad pa si ogleda tudi televizijski kviz. V okolici je poznan kot zelo marljiv in delaven možakar, ki je vedno pripravljen priskočiti na pomoč. Danes si dneve krajša z manjšimi opravili na vrtu ob hiši, nahrani svoja hišna ljubljenčka, muco in psa. Pravi, da vsa dela že od nekdaj opravlja z velikim veseljem in dobro voljo.

Družini, sorodnikom, sosedom in prijateljem, smo se z najboljšimi željami pridružili tudi predstavniki krajevne organizacije Rdečega križa Radovica, občinske organizacije Rdečega križa Metlika, krajevne skupnosti in prostovoljnega gasilskega društva Radovica ter metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj