Na vsebino

Jože Plečnik in njegove sledi v Beli krajini

Ob letošnjem Plečnikovem letu imamo v Beli krajini še prav poseben razlog, da se spominjamo tega velikega arhitekta, ki je s svojim prepoznavnim jezikom arhitekture večnosti ("architecture perennis") snoval v velikih evropskih prestolnicah in katerega briljantni opus je že zdavnaj postal del svetovne kulturne dediščine. Jože Plečnik namreč svojega pečata ni pustil le na Dunaju, v Pragi, Ljubljani ..., ampak tudi v Beli krajini – na Preloki. Preloka je edini kraj v celotni regiji jugovzhodno od Novega mesta, kjer še danes lahko uživamo v lepoti njegovih stvaritev.

Plečnikov načrt za postavitev nove cerkve na Preloki žal ni bil realiziran, so se pa Preločani velikemu mojstru vsaj delno oddolžili za ves njegov trud tako, da so po njegovih načrtih opremili notranjščino svoje župnijske cerkve.

Cerkev sv. Trojice na Preloki danes krasi pet Plečnikovih lestencev: po eden v prezbiteriju in cerkveni ladji ter trije lestenci pod korom. Po Plečnikovih načrtih so narejene tudi klopi v cerkveni ladji in na koru. Več o Plečniku na Preloki si lahko preberete tukaj.

Vir: Preloka.si

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj