Na vsebino

Jože Pokorn, župnik na Preloki

Ob začetku druge svetovne vojne je bil na Preloki župnik Jože Pokorn. V župnijo je prišel nekaj tednov pred tem. V začetku februarja 1941 je po 21 letih župnikovanja na Preloki umrl njegov predhodnik Alojzij Jerič. Po pripovedovanju prič je bil Jože Pokorn narodno zaveden. Njegov odnos do Italijanov, ki so okupirali tudi njegovo župnijo, lepo pokaže izjava Marije Starešinič, ki smo jo objavili TUKAJ.

Tragično stran njegovega poklica, ko je moral poročati o umrlih v italijanskih taboriščih, pa omenjata Angela Žugelj in Frančiška Tahija.

O Jožetu Poroknu smo v škofijskem arhivu v Ljubljani našli še nekaj gradiva, ki ga bomo vključili v načrtovano razstavo o okupacijskih mejah v Beli krajini. Razstava bo odprta aprila 2019 v Metliki, načrtujemo njeno selitev tudi v Črnomelj in Semič.

Na prvi fotografiji je Jože Pokorn s preloškimi dekleti. Slika je nastala 25. marca 1942. Naša sogovornica Marija Starešinič stoji za njim, četrta z leve.
Druga slika je najverjetnje nastala istega dne.
Žal je Jože Pokorn nesrečno končal svoje življenje. Novembra 1943 so ga aretirali in ubili pri Vinici. Krivci naj bi bili znani, a nikoli poklicani pred sodišče (http://www.preloka.si/…/650-o-nasem-zupniku-jozetu-pokornu.…).
Fotografiji sta iz arhiva Ane Starešinič.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj