Na vsebino

Jubilej gribeljske šole

V Gribljah so obeležili 130 let tamkajšnje šole, ki je danes podružnica Osnovne šole Loka Črnomelj. Sedanji in nekdanji gribeljski učenci so pripravili pester program, v katerem so pokazali, kako je bilo v šolskih klopeh nekoč in kako je danes. Krajevna skupnost Griblje in Turistično društvo Griblje sta ob tej priložnosti v sodelovanju z ostalimi društvi v krajevni skupnosti, pripravila tudi srečanje vseh Gribeljcev, ki so svoj drugi dom našli izven rojstne vasi.

Šolsko poslopje v Gribljah so blagoslovili novembra leta 1889. V začetku je imela šola le eno učilnico in stanovanje za učitelja pripravnika Petra Kambiča. Med drugo svetovno vojno je pouk potekal v gasilskem domu, saj so šolsko poslopje zasedli italijanski vojaki. Število učencev se je v povojnih letih povečalo, zato je pouk potekal tudi v bližnji Brinčevi hiši. V šolskem letu 1963/64 je gribeljska šola postala podružnica OŠ Mirana Jarca v Črnomlju, od leta 1989 pa je podružnica črnomaljske šole Loka. Leta 2004 se je šola znašla v težkem položaju, saj ji je grozilo, da bo za vedno zaprla svoja vrata. A želja krajanov, ki so želeli svojo učilno zidano ohraniti za vsako ceno, je bila na srečo močnejša. Pred desetimi leti je stavba dočakala prepotrebno obnovo, ki je prinesla tudi boljše pogoje za delo.

V šolskem letu, ki se zaključuje, gribeljsko šolo obiskuje 14 učencev. Pouk poteka kombinirano za 1., 2. in 3. razred ter 4. in 5. razred, učenci pa se lahko pohvalijo z odličnimi rezultati. Spodbudne so tudi projekcije glede števila otrok, tako da se za obstoj podružnične šole v prihodnosti ni bati.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj