Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 1971

8. Jurjevanje je potekalo 12. in 13. junija 1971. Po poročanju medijev je Jurjevanje za Belo krajino postalo pravi ljudski praznik. Tisoče obiskovalcev si je ogledalo interpretacije oblačilne dediščine in vrsto šeg. Ponovno je kot vstopnica na prireditveni prostor veljala značka s črnomaljskim grbom.

Na sobotnem Kresovanju so nastopili Dragatušci, Viničani, Adlešičani in Semičani. V nedeljo je sledil sprevod, v katerem so piskači in trobentači z glasnim tuljenjem ponazarjali obrambo proti sovražnim silam. V sprevodu so bili tudi dekliški zbor, Zeleni Jurij z moškim spremstvom in drugi dekliški zbor. V prošnjah za dobro letino sta si zbora odgovarjala, ko pa je veselje jurjašev prikipelo do vrha, so polili Jurija z vodo, da bi izprosili dež. Nastop so nadaljevali kolaši in tamburaši iz Vinice, folklorniki iz Starega trga ob Kolpi, Metlike in Predgrada.

Tradicionalno so prireditev zaključile Črnomaljke, ki so zavile krog in zahtevale odkupnino ter javno izrazile svarilo, prilagojeno tedanjim družbenim razmeram: »Vzamemo denar, pa tudi dolarje!«.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 38–39

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj