Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2003

Foto: Jurjevanje leta 2004 (Zasebni arhiv fotografij Mojce Molek, Črnomelj).
Foto: Jurjevanje leta 2004 (Zasebni arhiv fotografij Mojce Molek, Črnomelj).

Za okroglo, že 40. Jurjevanje, so organizatorji Občina Črnomelj, Odbor za Jurjevanje, Javni sklad RS za kulturne dejavnosti - OI Črnomelj in Zavod za turizem Bela krajina pripravili bogat program, ki je od 13. do 15. junija 2003 v drago in na mestni trg privabil okoli 15000 ljudi. Jurjevanje so obiskali tudi veleposlaniki iz Danske, Hrvaške, Slovaške in Španije.

Janez Kramarič je takrat zapisal: "Prijetno je danes ugotavljati, da nam je pred 40-imi leti uspelo ponovno okrepiti zavest o vrednotah in pomenu tovrstne kulturne dediščine." Omenil je še, da ga navdaja "...še prijetnejša zavest, da generacije za nami nadaljujejo naše začetno delo in ga izpopolnjujejo ob vse večjemu razumevanju in pomoči občine in drugih oblastnih institucij naše nove Slovenije.«

V treh dneh so nastopili: Godba na pihala Črnomelj, Tamburaški orkester Dobreč, starejše in mlajše kresnice iz Adlešičev, Jazo, folklorne skupine iz Predgrada, Starega trga ob Kolpi, Adlešičev, Semiča, Dragatuša, Vinice, Artič, Pišec, Senovega in Metlike, tamburaška skupina iz Gribelj, FS Zeleni Jurij iz Črnomlja, ter slovaška FS Zlatňanka, pevci in godci družine Gazi iz Slovaške, hrvaška FS KUD Matija Gubec in skupina Flying Saucers iz nemškega Flensburga.

V soboto so potekale glasbene in plesne delavnice ter delavnica peke pogače in ajdove ter proste potice. V nedeljo so potekale še otroške igre z nastopi otroških folklornih skupin in rokodelski sejem.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 114–115

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj