Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2005

Največja črnomaljska prireditev Jurjevanje je 42-ič zapored potekala od 17. do 19. junija 2005.

V petek so slavnostno odprli Jurjevanje v Beli krajini. V folklornem programu »Pleši Jure do jutranje ure« so se predstavile folklorne skupine: FS Zeleni Jurij iz Črnomlja, Metliška FS Ivan Navratil, FS Purpuri iz Finske, FS Stari trg ob Kolpi, FS KUD Stanko Paunović iz Srbije, FS Predgrad in Otroška FS Dragatuš.

V soboto je bil organiziran kolesarski izlet po Beli krajini, imenovan »Goni kolo«, ki so ga spremljali folklorniki v folklornih kostumih! V programu »Glasba treh dežel« so nastopile FS Purpuri, FS KUD Stanko Paunović in Tamburaški orkester Banja Luka. V dragi so zvečer izvedli I. del državnega srečanja folklornih skupin Slovenije.

V nedeljo je v programu »Jurija vodijo« potekal sprevod Zelenega Jurija in Jurjev tek. V folklornem programu »Lepa Anka kolo vodi« so zaplesale FS Purpuri, FS KUD Stanko Paunović, FS Lepa Anka Preloka, FS KUD Oton Župančič Vinica, FS KUD Božo Račič Adlešiči in Otroška FS Adlešiči.

Obiskovalci so se lahko učili finskih plesov, si ogledali likovno razstavo belokranjskih šol, razstavo rokodelca Francija Groma in razstavo KUD Laterna.

Vir: Blažič, Ana Marija: 50 Jurjevanj, 2013, str. 121
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj