Na vsebino

Jurjevanje v Beli krajini, 2017

Pa se še zadnjič ozrimo v preteklost. Tokrat sicer le leto dni nazaj, ko je že drugič v starem mestnem jedru Črnomlja med 21. in 25. junijem 2017 potekal že 54. festival.

Na 12 prizoriščih je bilo izvedenih 60 programskih točk s približno 800 nastopajočimi in izvajalci. Začelo se je s kresovanjem v dragi, ki so ga s petjem na način pretakanja pospremile Adlešičke kresnice, nadaljevalo pa z otvoritvijo 10 razstav belokranjskih in drugih umetnikov ter fotografov in rokodelcev. V naslednjih dneh Jurjevanja so nastopile številne zabavne in etno glasbene skupine in tamburaši.

Folklorni nastopi so potekali v 3 sklopih, in sicer »Pleši, Jure, do jutranje ure«, »Ki za kolo, naj gre z nami v kolo« in »Lepa Anka kolo vodi«. Predstavilo se je 19 folklornih skupin, od tega 7 otroških na srečanju »Pastirče mlado«, 3 iz tujine (Ballet Folklorico Sabor Boricua iz Portorika, Folklorni ansambel Djido iz Bogatića iz Srbije, Folklorna skupina Mahično iz Hrvaške) in 9 slovenskih (AFS France Marolt, FS Predgrad, FS Vinica, FS Ivan Navratil, FS Zeleni Jurij, FS Dragatuš, FS Vipava, FS Božo Račič Adlešiči in FS DU Črnomelj).

54. Jurjevanje v Beli krajini je postal prva slovenska prireditev z manj odpadki! Skupna količina odpadkov prireditve se je zmanjšala za 35%, pravilno pa je bilo ločenih 65% vseh odpadkov.

"Aftermovie" Jurjevanja 2017 si lahko ogledate TUKAJ.

Vir: RIC Bela krajina
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj