Na vsebino

Jutri preidemo na poletni čas

Premik ure na poletni čas v letu 2020 bo jutri, 29.3.2020, ko bomo prešli iz zimskega na poletni čas, v katerega smo vstopili oktobra lani. Uro bomo ob 2.00 premaknili za 1 uro naprej, na 3.00. Jutri bomo tako spali 1 uro manj. Ali gledano drugače, 1 uro manj bomo v izolaciji!

Zadnje napovedi Evropske unije o ukinitvi premikanja ure govorijo, da tega ne bodo storili pred letom 2021. To pomeni, da nas čakajo še vsaj trije premiki urinih kazalcev, a raje štirje, saj se nekako nagibajo, da bi Evropska unija ostala na zimskem času.

Anketa na katero se je odzvalo 4.6 milijona ljudi, je pokazala, da je 84% ljudi naklonjenih ukinitvi premikanja ure. V Sloveniji je odgovor podalo 15.000 ljudi, bolj pa so bili naklonjeni poletnemu času. Enako so izbrali tudi Portugalci, Poljaki in Ciprčani. Kot rečeno pa bomo najverjetneje ostali na zimskem času. Ta naj bi bil za Slovenijo primernejši, tako z vidika geografske lege, kot z vidika biološkega vpliva na človeka. Čeprav marsikdo ne ve, je v Sloveniji zimski čas tisti »pravi«, poletni čas pa tisti v katerega se skladno z Uredbi o določitvi obdobja poletnega časa prestavimo med marcem in oktobrom.

Premik ure po svetu je različen od države do države. Nekatere države ure sploh ne premikajo, druge so jo, pa so jo nehale ali pa obratno. Odločitev, da se v Evropski uniji preneha premik ure, je nekoliko povezana tudi s tem, da se razlog o varčevanju z energijo, ki ga naj bi prinesel premik ure, ni izkazal kot verodostojen dejavnik. Samo premikanje pa ustvarja precej težav, predvsem v letalskem in železniškem prometu. Kljub temu, da naj bi se vsaka država članica sama odločila, ali bo imela poletni ali zimski čas, bo najverjetneje prevladala enotna odločitev za en časovni pas. Saj bi uvajanje različnih pasov povzročalo še dodatno zmedo.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj