Na vsebino

Kaj je aktivno sedenje in kakšen je aktiven stol?

Danes se nam vsem zdi normalno, da večino dneva sedimo. Vendar gledano evolucijsko, je ta drža povsem nenaravna za človeško telo. O sedenju, aktivnem sedenju in vplivu na zdravje smo se pogovarjali z oblikovalcem Tomažem Aupičem.

Ko ste razvijali Active Chair je bilo eno od glavnih vodil prav pravilna drža telesa. Kako nam lahko na kratko opišete način sedenja, ki ga omogoča Active Chair.

Res je. Žal presedimo kar tretjino svojega življenja in to dejstvo je že nekaj desetletij vzrok za vse več zdravstvenih problemov, povezanih s slabo držo. Naš 3D-gibljiv stol s posebnim konceptom gibanja edini omogoča naravno gibanje telesa tudi med sedenjem. Je tudi edini, ki ne “stoji sam pokonci”. To pomeni, da za premikanje sedeža v vse smeri ne uporablja vzmeti ali gum, ampak poseben krogelni zglob. Ta onemogoča statične položaje, ki jih zavzemamo za dlje časa, kar je dokazano škodljivo. Zato se ne “zasedite”, ampak telo ves čas išče optimalen položaj. Fiziološki položaj je vzravnan, kakor narekuje položaj medenice ter krivin hrbtenice in se od človeka do človeka razlikuje. Obstajajo celo mobilne aplikacije, ki človeka spomnijo, da mora vstati na vsako uro. Tukaj tega ne potrebujete, saj vas bo stol Active Chair Pro sam spomnil, zaradi povečane aktivnosti mikromišic.

Stol je oblikovan na podlagi medicinskih raziskav. Kakšni so zdravstveni učinki in kako ste jih raziskali?

Pri oblikovanju stola smo sodelovali s strokovnjaki iz različnih strokovnih področij. Stol pa je bil med drugim testiran tudi na Inštitutu za kineziološke raziskave v Kopru, kjer je bilo ugotovljeno, da je najbolj aktiven med stoli in da se po 45 minutah poveča aktivnost mikromišic. Veseli nas, da so med uporabniki stola tudi fizioterapevti, ortopedi, osteopati, in vsi se strinjajo, da Active Chair svoje delo naredi avtomatsko, brez posebne pozornosti sedečega na položaj svojega telesa. Ali kot ugotavlja fizioterapevtka Marina Uplaznik, stol doseže, da nezavedno krepimo globoke hrbtne in trebušne mišice ter nenehno vzpostavljamo pokončni položaj. Stol je tako primeren za ljudi, ki nimajo posebnih zdravstvenih težav in si želijo aktivnejšega življenja. V nasprotnem primeru se naj pred nakupom posvetujejo z zdravnikom ali fizioterapevti, ki jih najdete na naši spletni strani www.activechair.eu.

Ali aktivno sedenje omogoča, da smo uporabniki bolj aktivni?

Lahko bi rekli, da je stol precej radikalen, saj v nobenem primeru ne omogoča počivanja, zato tudi ni naslona in koles. Namesto, da bi se po določenem času zleknili v udoben naslanjač, kjer bi vaše mišice znova počivale, se pač vstanete in znova dosežete več aktivnosti. Zaradi te vedno prisotne aktivnosti pa ne poskrbimo samo za naravno držo, boljše ravnotežje, večjo prekrvavljenost, krepitev mikromišic – ampak tudi večjo koncentracijo in učinkovitost v delovnem okolju. Zato velikokrat povemo, da to ni še en “počivalnik”, ampak delovni stol. Ali, če citiram manualnega fizioterapevta, Mateja Žagarja: “Namesto, da bi trup nosil težo telesa in obremenitve med sedenjem in aktivnostmi, vedno več sile prehaja na vretenca. Active Chair pa omogoča, da ljudje spontano krepijo mišice nog, glutealno regijo in core mišice.”

Vsak dober stol je tudi oblikovalski dosežek. Kakšna so bila vaša vodila pri oblikovanju stola Active Chair?

Dve leti nazaj smo začeli z linijo za otroke, ker verjamemo, da moramo pri težavah s hrbtenico začeti čim prej in delovati preventivno že pri otrocih. Že takrat je bil glavni princip “form follows function” rdeča nit zasnove. To pomeni, da ima vsak element stola dobro premišljeno funkcijo. Noben oblikovni element ni samo forma in ko govorimo o stolu za aktivno sedenje Active Chair, nikoli ne moremo govoriti samo o obliki. Gre za kompleksno povezavo med prepoznavno obliko in zdravstveno funkcijo. Šlo je za multidisciplinarno strokovno delo, katero je za tako kompleksen projekt nujno. Osnovni koncept in zasnova jeklene nosilne konstrukcije s krogelnim zglobom v središčni legi je plod dela uveljavljenega slovenskega inovatorja Borisa Pfeiferja. A do končnega produkta je bila osnovna ideja izpostavljena mnogim spremembam. S celotno ekipo smo ustvarili celostni paket inovativnega koncepta s stilsko dovršenostjo, ki služi zdravju – za vse starostne skupine.

Pred kratkim ste se vrnili iz Nemčije, pred tem ste bili v Milanu. Active Chair predstavljate globalni publiki. Kakšni so odzivi?

Iz Slovenije v svet korakamo premišljeno. Presenečeni smo, da nas je ekipa v sklopu Design Week Milana sama našla in povabila k predstavitvi tako linije Pro kot Kids. Zanimivost našega produkta je tudi v tem, da je bil v tem tednu drug del naše ekipe na sejmu sodobnega zdravstva v Gornji Radgoni. Tako smo eden redkih produktov, ki je hkrati vabljen na oblikovalske in zdravstvene sejme. Premierna predstavitev nemški publiki pa je bil še en nivo višje, saj je tam potrebnega veliko manj osveščanja o aktivni ergonomiji. Na oblikovalskem sejmu Eunique smo se predstavili skupaj še z nekaterimi slovenskimi oblikovalci in navdušili tudi slovenskega veleposlanika v Nemčiji, gospoda Buta. Trenutno se naši stoli prodajajo v Sloveniji, na Nizozemskem, v Nemčiji in Italiji. Največja potrditev pa niso samo nagrade, ampak predvsem čedalje številčnejši zadovoljni uporabniki vseh generacij, ki priznavajo, da Active Chair ni le stol.

Vir: Outsider

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj