Na vsebino

Kaj prebujajo uspavanke - predavanje Katarine Juvančič

V Tednu otroka smo soorganizatorji Knjižnica Črnomelj, Kulturni center Semič in Enota Vrtca Sonček Semič za starše, učitelje in vzgojitelje organizirali zelo zanimivo predavanje o uspavankah.

Antropologinja in kantavtorica Katarina Juvančič je raziskovalka uspavank, urednica zbornika strokovnih tekstov o uspavankah in uspavanju Al’ že spiš: raziskave uspavank in uspavanja v Sloveniji (2005), avtorica številnih znanstvenih člankov in raziskav o uspavankah doma in v tujini ter dveh zgoščenk uspavank: Al že spiš? ali kako uspavamo v Sloveniji (2006) in Uspavanka v meni: pesmi z delavnic uspavank (2018). Že dobro desetletje vodi delavnice uspavank v Sloveniji, Veliki Britaniji, Avstriji, Srbiji ter na Portugalskem.

Katarina Juvančič je v predavanju z naslovom Kaj prebujajo uspavanke? spregovorila tako o splošnih kot tudi o zastrtih, tabuiziranih pomenih in praksah petja uspavank ter uspavanja nekoč in danes.

Naučili smo se kar nekaj uspavank in izvedeli veliko zanimivosti o zgodovini uspavank s celega sveta. Pri avstralskih domorodcih je vsaka mama za svojega otroka že v prenatalnem obdobju ustvarila čisto svojo uspavanko in jo prepevala otroku ves čas nosečnosti in nato ves čas otroštva. Inuitske uspavanke so bile zelo hitre, saj mame zaradi dela niso imele časa otroka uspavati počasi. Pri nas so v preteklosti matere pogosto pele tudi molitvice. Petje pesmi, bližina in dotik vplivajo na celostni razvoj otroka. Vsi ostali mediji so slaba zamenjava za pristen stik matere in otroka. Najstarejša uspavanka je stara 4000 let. Veliko otrok ima težave z nespečnostjo, imajo hude sanje z morami in uspavanke so pri teh težavah lahko v veliko pomoč. V uspavankah je veliko čarovnije in z njimi izražamo ljubezen do otroka. Predvsem ljudske uspavanke so žalostinke, saj izražajo skrb in strah matere, če bo otrok preživel, če jih bo mož zapustil ipd. Predvsem zanimivo pa je, da so uspavanke ali zazibanke večinoma namenjene materam samim, da se lažje poprimejo z vsakdanjimi skrbmi in tako tudi dobro vplivajo na otrokov spanec.

Za konec zelo prijetnega, zanimivega in ustvarjalnega druženja smo se naučili še zelo živahno in posebno uspavanko, ki bi lahko postala otroška himna. Če jo želite poslušati oz. posredovati vašim otrokom, jo najdete na spletnem naslovu TUKAJ.

Vir: Knjižnica Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj