Na vsebino

Kako in komu lahko podarite 0,5 % dohodnine

Najprej se odločite za do največ pet organizacij, ki jim boste namenili skupno 0,5 % odstotka vaše dohodnine. To dohodnino bi sicer pustili v državnem proračunu. Zato je donacija za vas brezplačna. Z donacijo pa boste omogočili, da bodo nevladne organizacije prispevale h kakovosti bivanja v naši družbi.

Nato izpolnite svoje podatke in podatke organizacij v za to namenjen obrazec. To lahko storite na več načinov. V obrazcu določite, koliko boste namenili posamezni organizaciji – skupno največ 0,5 %.

Sporočite vašo odločitev

Sporočite, komu boste namenili 0,5 % dohodnine na naslednje načine:
1. Izpolnite obrazec na spletni strani eDavki.
ALI
2.
Natisnite obrazec, ga izpolnite, nato odnesite ali pošljite na finančni urad.
ALI
3.
Poiščite do največ pet nevladnih organizacij, ki so vam pri srcu, na spletu. Na njihovih spletnih straneh boste zagotovo našli podatke ali pa poseben gradnik, ki vam omogoča izpolnitev podatkov. Natisnite obrazec, ga podpišite in pošljite na finančni urad.

Davčni zavezanec lahko posameznemu upravičencu nameni 0,1%, 0,2%, 0,3%, 0,4% ali 0,5% dohodnine, seštevek vseh pa ne more presegati 0,5% dohodnine.

Komu nameniti?

Seznam društev oziroma organizacij, ki jim lahko namenite donacijo, je dolg. Izbirate lahko med humanitarnimi organizacijami (na primer Karitas, Unicef, Zveza prijateljev mladine), organizacijami za človekove pravice (na primer Amnesty International Slovenije), del dohodnine lahko namenite številnim gasilskim društvom, gorskim reševalcem in drugim organizacijam in društvom ter celo političnim strankam. Ves seznam vseh upravičencev najdete tukaj.

Finančni organ upošteva veljavne zahteve, s katerimi razpolaga na dan 31. decembra leta, za katero se dohodnina odmerja. Zahteva velja do trenutka, ko finančni organ prejeme novo zahtevo ali preklic zahteve.

Vir: eDavki
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj