Na vsebino

Kanižaričanu osem mesecev za vlom v restavracijo

Prejšnji teden so iz pripora na Okrožno sodišče v Novo mesto pripeljali 40-letnega Črnomaljca Robija Žalca iz Kanižarice, brezposelnega mladeniča brez poklica, očeta dveh mladoletnih otrok, ki se preživlja s pomočjo družine, mame in sestre, očitno pa tudi s kriminalom. Je namreč povratnik, piše Svet24.

Izdale so ga biološke sledi

Žalcu, ki ga je po uradni dolžnosti zagovarjala odvetnica Sabina Smolej, je obtožnica očitala, da je 14. oktobra lani ponoči, ob 2.38, razbil steklo na stranskih vhodnih vratih Restavracije Štajdohar v Kanižarici, se spravil noter in iskal denar. Odprl in pregledal je tri predale in blagajno, ker ni našel ničesar, pa je gostilno hitro zapustil, ne da bi kaj odnesel. Na sled so mu policisti prišli šele dobrega pol leta pozneje, ko je bila znana preiskava bioloških sledi. Od 22. maja letos je tako tudi v priporu.

Predlagan hišni pripor

Okrožna državna tožilka Vesna Fink je ob priznanju krivde predlagala osem mesecev zaporne kazni in podaljšanje pripora zaradi ponovitvene nevarnosti, ker se vsebinski razlogi za odreditev niso v ničemer spremenili. Robi Žalc je namreč storil že več kaznivih dejanj, zaradi katerih je bil tudi že obsojen in je kazen prestal. Odvetnica Smolejeva je kot olajševalno okoliščino pri sojenju navedla obtoženčevo odkritosrčno priznavanje krivde ves čas in opozorila na to, da je v zagovoru natančno pojasnil okoliščine in razmere, ki so ga vodile do nepremišljenega dejanja, ki je ostalo le pri poskusu in pri katerem je prišlo le do manjše gmotne škode, zato je menila, da podaljšanje pripora ni prava odločitev; predlagala je hišni pripor.

Živi kar v prikolici

Okrožna sodnica Betka Šimc se je odločila drugače in je sledila predlogu tožilke. Robija Žalca je spoznala za krivega, mu izrekla osem mesecev zapora in ustregla njegovi želji za predčasno prestajanje kazni, oprostila ga je tudi plačila stroškov postopka, ni pa ga poslala v hišni pripor. »V tej situaciji je to edino pametno. V kampu, v katerem živi v prikolici, nima niti naslova. Je brez dohodkov in premoženjska kazniva dejanja so očitno način pridobivanja sredstev za preživljanje. Noben milejši ukrep zato ni mogoč,« je obrazložila svojo odločitev.

Sodba še ni pravnomočna, niti tožilka niti odvetnica pa se ne bosta pritožili. Oškodovana družba Restavracija Štajdohar premoženjskopravnega zahtevka ni priglasila.

Vir: Svet24

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj