Na vsebino

Kmalu dodatne ograje ob južni meji

Notranji minister Aleš Hojs je ob nedavnem obisku Savinjske regije v zvezi z obvladovanjem migracij dejal, da so v zaključni fazi podpisa pogodbe za postavitev novih več deset kilometrov ograje na južni meji. Računa, da jih bodo začeli postavljati v roku dveh do treh tednov.

Ob tem je dodal, da podatki obveščevalcev po njegovem sicer ne kažejo na večji migrantski val zaradi novonastalih razmer v Afganistanu. To je po njegovih besedah tudi posledica dejstva, da so notranji ministri EU sprejeli odločitev, da vrat niso na široko odprli, pač pa bo Evropa pomagala le tistim, ki pomoč potrebujejo, torej ranljivim skupinam, ženskam in otrokom.

Policija je sicer v prvih osmih mesecih obravnavala 5833 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za skoraj 43,5 odstotka manj kot v enakem obdobju lani, ko jih je bilo 10.306. Največ je bilo državljanov Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki predstavljajo polovico vseh, močno pa se je zmanjšalo število državljanov Pakistana in Maroka.

Kot ugotavljajo na policiji, je rast števila ilegalnih prehodov trenutno manjša od pričakovane, še naprej pa je med policijskimi upravami najbolj obremenjena koprska, kjer beležijo polovico vseh ilegalnih prehodov. Slednji so se zmanjšali tudi na območju PU Novo mesto, kjer so v prvih osmih mesecih letošnjega leta obravnavali 1.299 nezakonitih prehodov državne meje, kar je 43 odstotkov manj kot v enakem obdobju lani.

Ob tem se je letos zmanjšalo število migrantov, ki izrazijo namero podaje prošnje za mednarodno zaščito, a številke v zadnjih tednih znova naraščajo. Sicer pa tisti, ki izrazijo namero, da bodo podali prošnjo za mednarodno zaščito, po nastanitvi v azilnih zmogljivostih največkrat nadaljujejo pot v dejanske ciljne države.

Vir: STA
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj