Na vsebino

Kmalu hitreje do ortodonta

S kadrovskimi težavami in pomanjkanjem zdravnikov se soočajo v večini slovenskih zdravstvenih domov. Še zlasti pereč je problem pomanjkanja ortodontov, saj gre za sistemsko težavo na ravni države, vendar so problemi na podeželju še toliko bolj izraziti.

Razpis za zobozdravnika specialista zobne in čeljustne ortopedije – ortodonta imajo v Zdravstvenem domu Črnomelj tako odprt že od leta 2017, vendar do konca lanskega leta niso prejeli nobene prijave. »Ministrstvo za zdravje je v letu 2020 razpisalo koncesijo za zobno in čeljustno ortopedijo za naše področje. Prijavila se je ena kandidatka, ki smo ji tudi izdali potrdilo o nameri oddaje prostorov v primeru odobrene koncesije, vendar je Ministrstvo za zdravje njeno vlogo zavrnilo,« je v poročilu o delu zavoda za lansko leto zapisala Eva Čemas, direktorica ZD Črnomelj. V tem času so dejavnost zagotavljali s pogodbenim ortodontom, ki v Črnomlju dela dvakrat tedensko po nekaj ur, kar pa je glede na potrebe bistveno premalo. Čakalne dobe za belokranjske otroke, ki potrebujejo ortodontsko zdravljenje, so zaradi omejenega obsega delovanja obstoječega specialista ortodontije, tako daljše od štirih let. A kmalu naj bi bilo drugače. Kot je sporočila Čemasova, bodo od 1. maja letos izvajali celoten program ortodontije. Specialistu zobne in čeljustne ortopedije dr. Damijanu Blatniku se bo pridružila Nadežda Stanojevič Nieuwdrop, dr. dent. med., spec. zobne in čeljustne ortopedije. Na ta način bo izveden celoten program ortodontije, čakalne dobe pa naj bi se končno nekoliko skrajšale. Ambulanta bo delovala ob ponedeljkih (7.00 - 19.30), ob sredah (12.00 - 19.00) ter ob petkih (7.00 -12.30).

V Zdravstvenem domu Črnomelj sicer zadnja leta vodijo proaktivno kadrovsko politiko in rezultati se po besedah Čemasove dobri. Junija lani se jim je pridružila zdravnica specialistka družinske medicine iz tujine. Trenutno imajo v skladu z dodeljenim programom in normativi ZZZS, kadrovsko pokrite ambulante družinske medicine in otroškega / šolskega dispanzerja. V dogovoru s strokovnim svetom zavoda pa iščejo nove kadre z namenom, da bi se čim bolj približali standardom Modre knjige, ki sicer niso financirani s strani ZZZS.

Zaradi razbremenitve zdravnikov družinske medicine in zdravnikov v otroških in šolskih ambulantah, ki poleg svojega rednega dela v ambulanti delajo tudi v urgenci in dežurstvu, imajo odprte razpise za zdravnika pediatra, zdravnika specialista splošne medicine in zdravnika brez specializacije s strokovnim izpitom. Vendar se na te razpise v lanskem letu ni prijavil nihče. V Črnomlju imajo tudi dve specializantki pediatrije in specializantko družinske medicine, ki se bosta po zaključeni specializaciji zaposlile v zavodu. »Ponovno moramo opozoriti na veliko tveganje za izvajanje zdravstvene dejavnosti na primarni ravni, ki se kaže v pomanjkanju družinskih zdravnikov, zdravnikov pediatrov. Problem se povečuje z majhnim vpisom zdravnikov na razpisane specializacije družinske medicine,« je še izpostavila Čemasova.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj