Na vsebino

Kmetica leta je Marija Škof

Foto: TV Slovenija, zajem zaslona
Foto: TV Slovenija, zajem zaslona

Zveza kmetic Slovenije je sinoči v Zagorju ob Savi pripravila tradicionalno prireditev, na kateri so razglasili kmetico leta. Zveza ta naziv podeljuje za opravljeno delo in dosežke na področju kmetijstva. Kmetica leta 2021 je v konkurenci štirih kmetic postala Marija Škof, vinogradnica z Boldraža pri Metliki, ki je kljub prezgodnji smrti moža, ko je ostala sama z otrokoma, uspela obdržati in še nadgraditi dejavnost na svoji kmetiji. Marija Škof je sicer aktivna v številnih društvih in si je za svoje prostovoljstvo leta 2010 prislužila tudi plaketo Občine Metlika.

»Uspem z veseljem, ker mi otroci pomagajo, v glavnem sva s sinom delovna sila. Ko so v vinogradu zelena dela imamo dve pomoči, ki ju najamemo, da nam pomagajo pri teh delih. Drugače pa sin vse strojno obdela. Resnično imamo vinograde lepo urejene, brez teras, v vertikalo,« je Škofova za TV Slovenija povedala po podelitvi.

Predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule je na včerajšnji prireditvi dejala: »Letošnji izbor je drugačen od prejšnjih, zbrale smo se že mesec dni pred svetovnim dnevom kmetic, da se ne bi ponovila lanskoletna zgodba. Letošnje srečanje je izziv, zavedale smo se, da nas bo manj, a se ne damo! Želimo se posvetiti kmeticam in njihovim uspehom. Želimo opozoriti širšo javnost na naše delo, ki nikakor ni samo »za štedilnikom«. Trudimo se za urejen dom, za zdravo, doma pridelano hrano, aktivne smo v javnem življenju želimo biti večkrat slišane. Hvaležna sem vsem društvom za iskanje kandidatk. Prepričana sem, da je vsaka na svojem področju pustila pečat. Prejemnica naziva kmetica leta nam bo pomagala pri promociji našega poklica, pri iskanju položaja, ki si ga zaslužimo.«

Prireditev bi sicer morali tudi letos izpeljati 15. oktobra, ko obeležujemo svetovni dan kmetic, vendar so jo zaradi slabih epidemioloških razmer izvedli dober mesec prej. Uradno so sinoči podelili tudi naziv lanske kmetice leta, to je Marija Lamovšek s Trebelnega.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj