Na vsebino

Komunalni prispevek za stanovanjsko gradnjo bo občutno višji

Metlika, foto: Uroš Novina
Metlika, foto: Uroš Novina

Včeraj je v Kulturnem domu Metlika potekala 18. redna seja Občinskega sveta Občine Metlika. Za obravnavo dnevnega reda, ki je obsegal 15 točk, so svetniki potrebovali slabe tri ure in pol.

Po sprejemu zapisnikov zadnje redne in dopisne seje, so svetniki za preostanek mandatne dobe potrdili mandat novemu članu metliškega Občinskega sveta Damjanu Severju z liste Socialnih demokratov.

Občinski svet je v drugi obravnavi sprejel odlok o spremembah in dopolnitvah odloka o oskrbi s pitno vodo v občini Metlika, v prvi obravnavi pa odlok o ravnanju s komunalnimi odpadki. Razprava je potekala predvsem o določitvi načina obračuna komunalnih odpadkov ter o problematiki črnih odlagališč.

V prvi obravnavi so sprejeli tudi odlok o podlagah za odmero komunalnega prispevka za obstoječo komunalno opremo za območje Občine Metlika, kjer so svetniki med drugim izpostavili visoko povečanje obračuna kumunalnega prispevka glede na trenutni odlok ter podali predlog za njegovo postopno zviševanje. Omenjeni komunalni prispevek je v Metliki trenutno med najnižjimi v Sloveniji, po novem odloku pa bi bil okrog 40 odstokov višji, kar je predvsem posledica zelo nizke osnove. Za novo enostanovanjsko hišo v Metliki z neto tlorisno površino 150 kvadratnih metrov, ki stoji na 500 kvadratnih metrov veliki gradbeni parceli in ima vso razpoložljivo komunalno opremo, bi po novem odloku denimo treba plačati dobrih 1000 evrov več (glej tabelo spodaj).

Brez posebne razprave so svetniki prejeli tudi odlok o kategorizaciji občinskih javnih cest, potrdili Lokalni energetski načrt za Občino Metlika in polletno poročilo o realizaciji občinskega proračuna. Sprejeli so tudi odlok o občinskem podrobnem prostorskem načrtu »NBK-1« v Metliki, ki bo na tem območju omogočil gradnjo objektov za poslovno-stanovanjske oziroma stanovanjske namene.

Prav tako so sprejeli oceno izvajanja občinskega progama varnosti Občine Metlika in poročilo o delu skupne občinske uprave – Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine za leto 2020, ki ju je predstavil Marjan Kastelic, vodja Medobčinske inšpekcije in redarstva občin Bele krajine.

Člani občinskega sveta so se seznanili tudi z varnostnimi razmerami na območju občine v lanskem letu, ki jih je predstavil Dušan Brodarič, komandir Policijske postaje Metlika. Svetnike je zanimala zlasti problematika prometnih zastojev v mestu v času poletne sezone, nezakoniti prehodi državne meje ter kršitve Zakona o nalezljivih boleznih zaradi neupoštevanja ukrepov za preprečevanje okužb s koronavirusom. Slišati je bilo tudi zahvalo policistom za pomoč ob letošnjih poletnih prometnih zamaških v Metliki.

Na koncu je župan Darko Zevnik v imenu občinske uprave in občinskega sveta čestital svetniku Borisu Govedniku ob njegovem nedavnem okroglem jubileju.

Vir: Občina Metlika

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj