Na vsebino

Konoplja, ajda, folklora in umetnost naznanili 55. Jurjevanje v Beli krajini!

Prvi dan 55. festivala Jurjevanje v Beli krajini se je pričel z Dnevom industrijske konoplje in ajde v Beli krajini, ki je potekal v Krajinskem parku Lahinja. Predstavljeni so bili prehrambeni izdelki lokalni proizvajalcev, jedi iz konoplje in ajde ter izdelki iz blaga konoplje.

Obiskovalci so si lahko ogledali tudi prenovljeni info center oz. vstopno točko parka v Velikem Nerajcu, prenovo dveh belokranjskih oz. nerajskih »hisov« in ekološke sanitarije za obiskovalce.

Prenova je potekala v sklopu projekta Interpretacija naravne in kulturne dediščine v Krajinskem parku Lahinja oz. KP Lahinja – Učilnica v naravi, katerega vodi in koordinira RIC Bela krajina s projektnima partnerjema Občino Črnomelj in Društvom Sončno kolo. Projekt je sofinanciran s sredstvo Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja.

V spremljevalnem programu so nastopili tamburaši Folklorne skupine Dragatuš, za pokušino pa so se predstavili tudi glasbeniki in plesalci profesionalne perujske folklorne skupine Folk Mi Peru.

Malo dlje od Velikega Nerajca, točneje na Vinici, je potekalo predavanje Anite Matkovič o ljudski noši, narodni noši in folklornih kostumih. V Mestni muzejski zbirki Črnomelj pa je predaval Janez Weiss o Beli krajini v 13. stoletju in o ustanovitvi belokranjske pražupnije.

V starem mestnem jedru Črnomlja so v sklopu festivala Jurjevanje v Beli krajini za tem sledile otvoritve fotografske razstave Fotokluba Črnomelj, razstave FS Zeleni Jurij Črnomelj in likovne razstave KUD-a Artoteka ter razstave mariborskega umetnika Boruta Popenka "Prelom". Razstave so na voljo na ogled v času Jurjevanja. Vabljeni!

Vir: Jurjevanje v Beli krajini
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj