Na vsebino

Konstantin Virant, krajinski slikar

Konstantin in Neva Virant
Konstantin in Neva Virant

Konstantin Virant je eden izmed vztrajnejših krajinskih slikarjev, ki se tako kot mnogi kulturni ustvarjalci, ki se za umetnost niso odločali v smislu svoje profesionalne poti, ampak se je začel lotevati tovrstnih možnosti šele vzporedno po odločitvi za poklic upravnega delavca ter se ob srečanju svoje življenjske sopotnice likovne pedagoginje Neve Virant naprej, v rastoči ljubiteljski maniri vse bolj zavzeto usmerja v likovno izraznost, ki mu, poleg likovnega izražanja, v ustvarjalnem nemiru omogoča tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, v svojih delih pa se Konstantin izkaže kot slikar, ki zna in zmore.

Snovanje skozi različne motive krajine Dolenjske in Bele krajine iščoče in razodevajoče, povezanost avtorja samega s seboj, umirjenje, razgovori tišine, vprašanja, postavljena sebi in drugim dobivajo odzive in odgovore v podobah, v vse bolj izpovedno zorečih likovnih stvaritvah. Tovrstno izražanje mu obenem pomeni tudi druženje z enako mislečimi in čutečimi, ki v krogotokih likovnega iščejo nekaj novega in se dotikajo tudi vedno novih izzivov. A to iskanje, manir duha v človeku, je tudi pravi odgovor na tuzemsko, na današnji čas, preobremenjen s skrbmi za jutri, prepoln, da bi mislili na danes, zdaj.

Virantu sta krajina vasi, naselja, mesta, tista v katerem se likovno preizkuša, od popolnoma realističnega zajetja z ostro orisanimi linijami do svobodnejšega nanašanja barvnih plasti.

Nekaj del Konstantina Viranta si lahko ogledate v videoposnetku z razstave v Ljubljani: TUKAJ.

Vir: KUD Artoteka Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj