Na vsebino

Koronavirus zahteval že šesto smrtno žrtev, okuženih 562

V Sloveniji je do danes zaradi koronavirusa umrlo šest oseb. Zadnja žrtev je oskrbovanec iz doma upokojencev Metlika, ki je bil kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi. Okuženih je skupno 562 oseb, 36 več kot včeraj. Opravljenih je bilo 17.294 testiranj. Več o tem tudi v oddaji Planet 18 ob 18. uri, ki jo v živo prenašamo na Siol.net.

Novi koronavirus je do danes v Sloveniji zahteval šest smrtnih žrtev. Kot je pojasnila infektologinja Tatjana Lejko Zupanc, je ponoči na infekcijski kliniki v Ljubljani umrl oskrbovanec doma iz Metlike, ki je bil tudi sicer kronični bolnik s hudimi osnovnimi boleznimi.

Danes je bilo – v primerjavi z včeraj – potrjenih 36 okužb več, številka se je povzpela na skupno 562. Med obolelimi je 274 moških in 288 žensk. Opravljenih je bilo 17.294 testov. Kot so pojasnili na vladi, so z današnjim dnem poenotili metodologijo zbiranja različnih podatkov od začetka epidemije do danes. Presečna ura zajema podatkov je tako polnoč preteklega dne, dnevno objavljeni podatki pa odražajo stanje preteklega dne.

V UKC Ljubljana 11 bolnikov na intenzivni negi

Na infekcijski kliniki se trenutno zdravi 41 bolnikov, od tega 11 v enoti intenzivne terapije. "Eden izmed bolnikov v enoti intenzivne terapije je bil ekstubiran, torej ne potrebuje več umetne ventilacije – to je izjemno dobra novica, ki smo jo komaj čakali," je še povedala Lejko Zupančeva.

Kot je še dejala, na ortopedski kliniki trenutno pripravljajo posteljne zmogljivosti, saj pričakujejo, da bo klinika na Japljevi kmalu postala premajhna. Za zdaj imajo na voljo 20 postelj, po potrebi pa bodo število postelj še povečali.

Napovedi so nehvaležne, zato bo vsekakor treba počakati na dogodke, ki jih bomo v Sloveniji deležni v prihodnjem tednu. "To bo kritično, potem se bomo nekoliko lažje orientirali, vsekakor pa ne bo konca čez noč. Vsi bolniki na intenzivni terapiji potrebujejo kar nekaj tednov, da jih nehamo umetno predihavati, tudi bolniki na oddelkih potrebujejo kisik, hospitalizacije so kar dolge, zato se število bolnikov tudi veča," je še poudarila Lejko Zupančeva.

Pogovor z infektologinjo Tatjano Lejko Zupanc si lahko pogledate TUKAJ.

Število okuženih v Sloveniji in po regijah lahko spremljate TUKAJ.

Število okuženih po vsem svetu pa lahko spremljate na povezavi TUKAJ.

Vir: Siol.net
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj