Na vsebino

Krajevna skupnost Adlešiči praznuje

Krajevna skupnost Adlešiči svoj praznik obeležuje na dan, ki je bil zagotovo eden najbolj tragičnih v novejši zgodovini tega obmejnega naselja v občini Črnomelj. Nemci in ustaši so 22. marca 1945 v prvih jutranjih urah prečkali reko Kolpo pri Pobrežju in izropali ter požgali Adlešiče, skupaj s še šestimi bližnjimi zaselki: Purgo, Pobrežjem, Velikimi seli, Malimi seli, Gorenjci in Vrhovci. Življenje je izgubilo 11 ljudi.

Na ta dan je padla skoraj desetina mladih partizanov, ki so se pred premočnim napadalcem umikali po golem pobočju proti vrhu Priložnika in so bili lahka tarča agresorjev. Ker je bila naloga mladih fantov zaščititi vojne objekte karlovaškega okrožja na območju Adlešičev je težko razumeti, da jih njihovi poveljniki niso seznanili z osnovnimi veščinami bojevanja in umika. V bojih je bil ustreljen tudi vaški zaščitnik, ki je za seboj pustil kopico mladoletnih otrok. Na zaslišanje na Hrvaško je bilo odpeljanih več krajanov, ki so živeli v obmejnih vaseh.

Spomin na požgane vasi bodo obudili tudi na slovesnosti v počastitev praznika Krajevne skupnosti Adlešiči in materinskega dne, ki bo potekala v soboto, 25. marca, ob 19. uri v Domu krajanov Adlešiči. V kulturnem programu se bodo predstavili člani KUD Božo Račič Adlešiči in učenci tamkajšnje podružnične šole Loka Črnomelj.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj