Na vsebino

Kraljica metliške črnine s svojim vinom

Z leve: Martina Legan Janžekovič, Tatjana Malešič, Eva Štefanič in Marjetka Pezdirc.
Z leve: Martina Legan Janžekovič, Tatjana Malešič, Eva Štefanič in Marjetka Pezdirc.

V prostorih Vinske kleti Metlika so danes predstavili uradno protokolarno vino za kraljico metliške črnine 2022/23. Pogodbo o sponzorstvu kraljičine metliške črnine so podpisali direktorica Zavoda Metlika dr. Marjetka Pezdirc, direktorica Kmetijske zadruge Metlika Tatjana Malešič, kraljica metliške črnine Eva Štefanič in metliška podžupanja Martina Legan Janžekovič.

Na letošnji Vinski vigredi v Metliki so okronali že štirinajsto kraljico metliške črnine. Laskavi naziv je tokrat osvojila 21-letna Eva Štefanič iz Štrekljevca, študentka Fakultete za turistične študije v Portorožu. Eva se je odločila, da bo njeno protokolarno vino metliška črnina PTP, letnik 2021, iz Vinske kleti Metlika, ki je na letošnji Vinski vigredi osvojil naziv šampion metliških črnin.

Direktorica Zavoda Metlika Marjetka Pezdirc o projektu "Kraljica metliške črnine":

V letu dni, ko zaseda vinski prestol, kraljica s svojo pojavnostjo doma in v tujini simbolizira kulturo vinogradništva in vinarstva, promovira belokranjska vina in vinarje, kulinariko ter turizem Bele krajine. Eva poleg maternega jezika, govori tekoče tudi angleški in nemški jezik. Že od otroštva se ukvarja z glasbo. Obiskovala je glasbeno šolo, kjer se je učila igrati klavir ter za kratek čas tudi harmoniko. Učila se je tudi solo petje v glasbeni šoli Lipičnik, nato pa dve leti še solo petje opere v Glasbeni šoli Črnomelj. Poleg glasbe Eva obožuje tudi šport. V osnovni šoli je trenirala košarko in odbojko, zdaj pa večino prostega časa posveča teku in fitnesu.

Zanimanje za vinogradništvo je v njej tlelo že od otroštva, saj je odraščala med vinogradi in polji. Vedno je rada prisluhnila zgodbam o vinogradništvu ter delu v vinogradu, saj doma obdelujejo svoj vinograd. Trenutno imajo okoli 300 trsov.

Eva Štefanič o tem, kako Belo krajino in njena vina promovira na Primorskem in o tem kaj ji pomeni ta naziv in naloge, ki sovpadajo s tem:

Kmetijska zadruga Metlika bo kot sponzor kraljičinega vina poskrbela, da Evi na gostovanjih ne bo zmanjkalo metliške črnine. Poleg steklenic bodo poskrbeli tudi za letak z opisom vina in kraljičino fotografijo. Kraljica metliško črnino promovira, ponuja in trži na vsakem koraku. Vino je prav tako protokolarno darilo, brez katerega kraljica ne gre na pot. Po Sloveniji pa se bo vozila z avtom, ki ji ga je za enoletno obdobje v uporabo predalo novomeško podjetje TPV. Projekt Kraljica metliške črnine spada pod okrilje Zavoda Metlika.

Vinska klet Metlika se ponaša z dolgo tradicijo tako zadružništva, kot vinarstva, saj se je prvič v obliki vinarske zadruge pojavila že leta 1909. Prva ustekleničena metliška črnina je bila leta 1968 ravno v tej kleti, tako da zasluženo nosi naziv »zibelka metliške črnine«.

Predstavitev uradnega vina kraljice metliške črnine

Metliška črnina PTP, zaščiteno vino s priznanim tradicionalnim poimenovanjem, je suho mirno vino rubinasto rdeče barve, z opaženo primarno aromo rdečih sort. Gre za sveže, harmonično vino, s srednje bogato taninsko osnovo, ki zagotavlja prijetno pitnost. Vonj spominja na gozdne sadeže in na drobno jagodičevje (maline, jagode, robide). Največ bogastva polnega okusa v vinu prispeva modra frankinja, svežino, sadnost in prijetno pitnost pa podarja žametovka.

Zelo dobro se poda k jagenjčku, odojčku, domačim mesninam in jedem z žara. Vino ponudimo ohlajeno na 15 stopinj Celzija.

Tatjana Malešič, direktorica KZ Metlika o sponzorstvu kraljice metliške črnine:

Prejete medalje in nagrade za metliško črnino PTP v letu 2022:

  • ŠAMPION METLIŠKIH ČRNIN PTP, Vinska vigred 2022
  • ZLATA MEDALJA, Vino Slovenija Gornja Radgona, 2022
  • BRONASTA MEDALJA, Great American Wine Competition, New York, 2022

Največji dosežki na vinskih ocenjevanjih v letu 2022

Ob tej priložnosti bi želeli predstaviti izjemne dosežke, ki so jih v metliški kleti dosegli na letošnjih ocenjevanjih vin tako doma kot po svetu. Izjemen uspeh so dosegli na priznanem mednarodnem ocenjevanju vin v Ameriki, Great American International Wine Competition, kjer je njihov sauvignon 2020 osvojil prestižni naziv "Best in Show" za najboljši sauvignon na ocenjevanju in tako postal absolutni zmagovalec sauvignonov v Ameriki.

Seveda pa ne gre spregledati nagrad, ki so jih prejeli na ocenjevanju Vino Slovenija Gornja Radgona. Veseli in ponosni so, da so prejeli skupno 11 medalj, od tega 5 zlatih in 6 srebrnih. Zlato odličje so osvojila vina chardonnay prestige 1909, metliška črnina PTP (vzorec 1 in vzorec 2) in belokranjec PTP (vzorec 1 in vzorec 2).

Prav posebej ponosni so na skupno 15 zlatih in 3 srebrne medalje, ki so jih prejeli na letošnjem ocenjevanju vin za Vinsko vigred 2022. Največji uspeh sta zagotovo šampionska naziva za vino metliška črnina PTP in belokranjec PTP, l.2021 ter prvak modre frankinje 2021 in prvak penečih vin, na kar so izredno ponosni.

Ti uspehi ponovno potrjujejo odlično in konstantno kakovost njihovih vin, ki dosegajo najvišja priznanja tako na domačih kot tujih vinskih ocenjevanjih ter jim dajejo dodaten zagon in spodbudo za naprej, so še zapisali v Vinski kleti Metlika.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj