Na vsebino

KUD Artoteka Bela krajina prireja tradicionalno slikarsko kolonijo

Poletje je čas, ko različne ideje privrejo na površje. Tako se je Kud Artoteka Bela krajina odločila, da bo tudi letos organizirala tradicionalno slikarsko kolonijo. Naslov letošnje likovne kolonije je Črni proteus. Tema se nanaša na črno človeško ribico, ki po do sedaj znanih podatkih živi le na majhnem območju Bele krajine. Z likovno kolonijo želi Kud Artoteka Bela krajina opozoriti na ogroženost njenega življenjskega prostora, ki je vse večje zaradi zavestnega onesnaževanja podzemnih voda. Namen likovne kolonije je spodbuditi razmislek o ogrožanju bivalnega okolja in dvig zavesti o nespametnem človekovem delovanju. V svojih likovnih delih bi člani Artoteke razmišljali tudi o tem, kakšen pomen in vlogo bi lahko imela črna človeška ribica za Belo krajino. Vsebinske rešitve so številne in različne.

Kolonijo bomo izvedli v sodelovanju z okoljskim društvom Proteus. Le to deluje kot društvo od leta 2015. Društvo združuje preko 70 okoljsko in naravovarstveno ozaveščenih posameznikov, ki jim ni vseeno, kako ljudje ravnamo z naravo in okoljem. Proteus si aktivno prizadeva predvsem za zavarovanje ogrožene črne človeške ribice, ki živi v nekaj izvirih v okolici Črnomlja in nikjer drugje na svetu, saj gre za endemit. S pobudo Ministrstvu za okolje in prostor v letu 2016 za zavarovanje habitata črne človeške ribice so doslej uspeli doseči le priznanje problema, pogrešajo pa konkretne ukrepe, ki bi jih treba sprejeti prej, kot bo morda prepozno. Kud Artoteka Bela krajina in okoljsko društvo Proteus sta s skupnim sodelovanjem združila moči, saj umetniki s svojimi umetninami in senzibilnostjo mnogokrat opozorijo na aktualno problematiko.

Slikarska kolonija Črni proteus bo potekala od 31. 8. 2018 do 2. 9. 2018. Gostoljubje in ustvarjalni prostor so nam ponudili na Turistični kmetiji Zupančič ma Jelševniku. Projekt je omogočila Občina Črnomelj. Ogled nastalih del bo možen v nedeljo, 2. 9. 2018 od 15. do 17. ure na Turistični kmetiji Zupančič, Jelševnik. V ta namen bo na omenjeni lokaciji potekala tudi novinarska konferenca. Dobrodošli vsi, tudi med potekom same likovne kolonije, da si pobliže ogledate nastajanje slikarskih del ter s svojo prisotnostjo podprete idejo o zaščiti črne človeške ribice.

Vir: Kud Artoteka Bela krajina

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj