Na vsebino

Kulinarični sprehod na slovenski kulturni praznik v Črnomlju

Slovenski kulturni praznik v Črnomlju smo v Črnomlju praznovali z dogodkom in ga poimenovali Kulturni popoldan v starem mestnem jedru - kulinarični sprehod po mestu. Leto 2019 je leto Valentina Vodnika, ki je med drugim napisal prvo kuharico v slovenskem jeziku. Praznovanje je bilo tudi priprava na leto 2021, ko bo Slovenija kulinarična destinacija Evrope. Sprehod smo začeli v Korenovi hiši, kjer so lokalni pridelovalci predstavili svoje proizvode in izdelke. Sprehod smo nadaljevali v Primožičevi hiši in Sonja Maver nas je seznanila z žiti, ki so zrasla v Beli krajini. Janez Weiss nas je popeljal skozi zgodovino mesta Črnomelj v Mestni muzejski zbirki Črnomelj. Mozaik patra Rupnika v cerkvi sv. Petra je predstavil kaplan Roman Ivanetič. Pater Rupnik je dobitnik Prešernove nagrade leta 2000 in leta 2002 je prejel častni znak svobode Republike Slovenije za prepoznavnost slovenske likovne umetnosti v svetu. Druženje smo končali v Belokranjskem izročilu, kjer nas je Bernarda Kump seznanila s kulinaričnimi posebnostmi, ki so značilna za mesto Črnomelj.

Pozdravil in nagovoril nas je župan občine Črnomelj Andrej Kavšek in poudaril, da so tovrstni dogodki pomembni za prebivalce in obiskovalce mesta. Dogodek je bil organiziran v sodelovanju z RIC Bela krajina, Mestna muzejska zbirka Črnomelj, JSKD Črnomelj, Zik Črnomelj, Župnijo Črnomelj in Belokranjskim izročilom. Obiskovalci so uživali v prepletu kulture in kulinarike.

Vir: Turistično društvo Črnomelj

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj