Na vsebino

Kulturni dan v Ljubljani

V torek smo četrtošolci in petošolci realizirali kulturni dan v naši prestolnici.

Z avtobusom smo se polni pričakovanj v zgodnjih jutranjih urah odpeljali proti glavnemu mestu.

V Lutkovnem gledališču Ljubljana smo si ogledali predstavo Tajno društvo PGC, ki je legendarno zimzeleno besedilo, otroška klasika. Nastalo je leta 1958 izpod peresa slovenskega pisatelja Antona Ingoliča, enega prvih avtorjev, ki je po vojni črpal iz resničnega življenja mladih in v njihovih nevsakdanjih dogodivščinah obravnaval njihove probleme. S priljubljenim in znamenitim tajnim društvom Pingoclavulusom oziroma krajše PGC-jem so odraščale različne generacije otrok, prvič pa je Tajno društvo PGC v sodobni interpretaciji zaživelo tudi na odru lutkovnega gledališča.

Uprizoritev raziskuje prazen oder, ki spodbuja gledalčevo domišljijo in nastopajočim omogoča številne transformacije v prostoru in času. Igralci domiselno, igrivo in dinamično prehajajo med prizori in različnimi vragolijami tajnega društva. Poleg napete zgodbe, zanimivih karakterjev in svojstvenega humorja ne manjkajo niti resnejše teme. Mihova zgodba nikakor ni zgolj kratkočasna in dinamična zgodba o detektivskem zbiranju risalnih žebljičkov, ampak predvsem zgodba o srčnosti, pogumu in prijateljstvu.

Učenci četrtih razredov smo se skozi staro Ljubljano, kjer smo se ustavili pri spomeniku največjega slovenskega pesnika, odpravili v Slovenski šolski muzej. Prisotni smo bili na učni uri lepopisa iz leta 1930. Presenetila nas je strogost gospodične učiteljice. Neposlušni učenci so bili kaznovani s sedenjem na oslu, klečanjem na koruzi in učenjem šolskih postav na pamet. Pridne učence pa je učiteljica tudi pohvalila.

Petošolci pa smo spoznavali življenje plemičev na gradu nekoč. Namen vodenega ogleda je prepoznati zgodovinsko vlogo mesta in gradu ter njuno povezanost, spoznati tedanje navade ter razslojenost družbe, ki je določala način oblačenja, bonton in prehranjevanje. V virtualnem gradu smo si ogledali film o nastanku Ljubljanskega gradu in zgodovini Ljubljane.

Domov smo se vrnili polni bogatih vtisov naše kulturne dediščine.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj