Na vsebino

Kulturni dnevi po dediščini Semiča

Kulturni dan o Kočevarjih

V ponedeljek, 30. 9. 2019, so učenci 9. razredov imeli kulturni dan na temo Kočevarjev. Najprej so prejeli splošne informacije o Kočevarjih. Skozi dan jih je vodila gospa Maridi Tscherne.

Razdelili so se v tri skupine. Prva skupina je pekla korenčkovo pecivo oz. Merlaisch Kuchen po tradicionalnem kočevarskem receptu, druga je risala kočevarsko nošo. Tretjo skupino so zasrbele pete ob tradicionalni kočevarski glasbi, zato se je naučila nekaj plesov, četrta skupina pa je pridobljene podatke o Kočevarjih oblikovala v podobi miselnega vzorca. Na koncu so se vsi zbrali v učilnici in predstavili svoje delo o Kočevarjih in posladkali s sladico prve skupine.

Kulturni dan o Lojzetu Krakarju

V torek, 1. 10. 2019, so se učenci 6. razredov odpravili na kulturni dan na temo Lojzeta Krakarja. Najprej so v kulturnem centru spoznali njegovo življenje. Izvedeli so nekaj zanimivih podatkov iz težkega in pestrega življenja semiškega pesnika, novinarja, urednika in prevajalca, ki mu je bivanje v koncentracijskih taboriščih pustilo globok pečat.

Njegovo čutenje do semiških goric, v katerih je iskal uteho, in trpljenje, ki ga je preživel, je ubesedil v številnih pesniških zbirkah. Njegov opus del so spoznali v spominski zbirki, ki se nahaja v čitalniškem delu krajevne knjižnice v KC.

Pot so nadaljevali proti semiški cerkvi sv. Štefana, kjer jim je gospod župnik Luka Zidanšek predstavil nekaj splošnih podatkov iz zgodovine, obnov in podobe cerkve. Imeli so si možnost ogledati nov mozaik, ki krasi kapelico pred cerkvijo. Po ogledu doprsnega kipa Lojzeta Krakarja na pročelju muzeja so se odpravili proti njegovi rojstni hiši. Tam so poslušali recitacijo pesmi, ki jih je Krakar posvetil rodni grudi. Zapisali so si ključne podatke o Semiču in se odpravili proti semiškemu pokopališču, kjer so si ogledali Krakarjevo zadnje počivališče.

Kulturni dan o smuških graščakih in Simonu Jenku

V sredo, 2. 10. 2019, so učenci 8. razredov imeli kulturni dan, s splošnim poimenovanjem Kulturna dediščina Semiča. Natančneje so spoznavali gradove v okolici Semiča ter povezanost Simona Jenka, gorenjskega pesnika iz 19. stoletja, s Semičem. Že zjutraj nam jo je zagodel dež, vendar se je kasneje razjasnilo, zato smo vso pot lahko prehodili. Na Smuku smo začeli popotovanje v zgodovino, ko nam je g. Zidanšek predstavil posebnosti smuške cerkve sv. Lovrenca. Nato smo se seznanili še z usodo gradov Semenič, Semič, Podturn ter Vajdov dvorec, od katerih cel stoji le še slednji. Na gradu Podturn pa je svojo pesniško muzo, domačo hči Leopoldino Kuralt, srečal prav Jenko. O njej je zapisal: Kader hočem zaljubljeno pesen napisati, je zmeraj ona tista, na katero mislim …

Kulturni dan o Janku Lavrinu

Janko Lavrin je bil belokranjski rojak, rojen na Krupi konec 19. stoletja, vendar je večino svojega dolgega življenja preživel v tujini. O njem, vražjih pripovedkah, Judovski hiši, cerkvi na Vinjem Vrhu ter kraški učni poti so v četrtek, 3. 10. 2019, veliko novega spoznali učenci 7. razredov.

Žal je Lavrin v svoji domovini premalo znan, čeprav je njegova zasluga, da še danes na angleški univerzi v Nottinghamu nekateri študentje gladko govorijo slovensko. Tam je bil namreč večino svojega življenja profesor. Bil pa je tudi izreden poliglot, saj je tekoče govoril v 32 in pisal v kar 13 jezikih!

Učenci so pripovedi o njegovem življenju spremljali z velikim zanimanjem, prav tako pa so doživeto poslušali dve pripovedki, povezani s krupskim mlinarjem. Za konec smo se sprehodili po kraški učni poti od Vinjega Vrha do Semiča in se naužili toplih jesenskih žarkov.

Vir: OŠ Belokranjskega odreda Semič
Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj