Na vsebino

KULTURNI TEDEN NA SŠ Črnomelj – Predstavitev raziskovalne naloge »Da bi še enkrat prišel domu …«

V tem tednu na Srednji šoli Črnomelj že tradicionalno poteka kulturni teden, s katerim skozi različne dejavnosti (filmska vzgoja, radijska ura o Prešernu, šolski ples in predstavitev raziskovalne naloge) obeležujemo slovenski kulturni praznik.

Včeraj so dijaki v času razredne ure prisluhnili predstavitvi sociološko-zgodovinske raziskovalne naloge z naslovom »Da bi prišel še enkrat domu …« (Kako so 1. svetovno vojno doživljale družine pod Semiško goro). Prireditev so dijaki, pod vodstvom profesoric Helene Konda in Jelene Šikonja popestrili z dramskimi in glasbenimi točkami.

Problematika 1. svetovne vojne je ob stoletnici njenega začetka še kako aktualna, česar so se zavedali Anž Plut, Tjaša Ogulin in Zvonka Janežič, dijak in dijakinji 2. aG, ki so pod mentorstvom profesoric Janje Jankovič in Gordane Popovič Lozar z nalogo na državnem tekmovanju raziskovalnih nalog – to poteka v okviru mednarodnega tekmovanja Eustory – dosegli drugo mesto. Naloga predstavlja izjemen dosežek, saj razen Spominov na prvo svetovno vojno in ujetništvo Antona Grahka iz Črnomlja za področje Bele krajine in zlasti današnje občine Semič ni strokovne literature na to temo, sploh pa ni literature, ki bi obravnavala doživljanje vojne skozi perspektivo žensk in otrok.

Odkrijte Belo krajino
Spletna stran uporablja piškotke za izboljšanje uporabniške izkušnje in statistiko obiska. Več o piškotkih si lahko preberete tukaj