V petek dopoldne so črnomaljski policisti na obvoznici prijeli sumljivo osebo. Izkazalo se je, da je šlo za državljana Afganistana, ki je v Slovenijo vstopil na nedovoljen način. Novomeški policisti pa so včeraj opoldne na Vahti prijeli pet državljanov Afganistana, ki so v Slovenijo prišli na nezakonit način, so sporočili danes s Policijske uprave v Novem mestu.

Lani skoraj za tretjino manj nezakonitih prehodov

Policija je sicer lani obravnavala 10.067 nezakonitih prehodov državne meje, kar je za dobrih 31 odstotkov manj kot leta 2020, ko je teh bilo 14.635. Največ je bilo državljanov Afganistana, Pakistana in Bangladeša, ki predstavljajo več kot polovico vseh, precej manj pa je bilo v primerjavi z letom prej državljanov Maroka in Alžirije.

Kot so navedli na policiji, se je trend števila ilegalnih prehodov ob koncu leta spet nekoliko zmanjšal in je bil pod jesensko ravnijo. Ocenjujejo, da je temu tako predvsem zaradi manj ugodnih vremenskih razmer za prehajanje državne meje peš v nočnem času. Državljani Afganistana ostajajo dominantni med ilegalnimi migranti.

Med policijskimi upravami je bila lani z ilegalnimi prehodi najbolj obremenjena koprska, ki je skupaj z novomeško lani obravnavala več kot tri četrtine vseh ilegalnih prehodov v državi.

Sicer pa se je število ilegalnih migrantov, ki so izrazili namero za podajo prošnje za mednarodno zaščito, skozi leto povečevalo, največ zaradi afganistanskih državljanov, ki praviloma vsi izrazijo to namero, a nato, tako kot ostali, azilne zmogljivosti največkrat zapustijo in nadaljujejo pot v dejanske ciljne države.

Število obravnavanih nezakonitih prehodov meje v letih 2020 in 2021 po policijskih upravah:

PU           število prehodov
            2021    2020
---------------------------------------
Koper         5184    5067
Novo mesto       2494    3856
Maribor        1370     997
Ljubljana        486    3673
Murska Sobota      276     446
Celje          162     283
Nova Gorica       73     295